Најновије

СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА АМЕРИКЕ: Због Русије и Кине, читав континет предаје у руке исламистима (ВИДЕО)

Како екстремно насиље расте широм Африке, Сједињене Државе разматрају смањење војног присуства на континенту, што брине међународне партнере који раде на јачању борбе у бурној регији Сахел.

Терористи у Африци (Фото: Јутјуб)

Време је посебно критично у Сахелу, огромном сушном региону јужно од Сахарске пустиње, где су милитанти који су се повезивали са Ал-Каидом и групом Исламска држава извели појачане нападе у последњих шест месеци. У Нигеру и Малију војници су нападани из заседе и на тренутке надвладани од стране стотина екстремистичких наоружаних снага на мотоциклима. Више од 500.000 људи расељено је насиљем у Буркини Фасо.

Одлука која је донесена део је светске ревизије министра одбране Марка Еспера, који тражи начине да пооштри фокус на Кину и Русију.

"Мој циљ је да ослободим време, новац и радну снагу широм планете, где се тренутно налазимо, тако да могу да га усмерим" према Азији или вратим снаге у Сједињене Државе да побољшају борбену спремност, рекао је Еспер у понедељак после састанка са француском министарком одбране Флоренс Парли, која је отпутовала у Вашингтон како би позвала САД да не смањују снаге у Сахелу.

Високи републиканци и демократе упозорили су да ће таква одлука нарушити националну сигурност. Они тврде да би резови у Африци могли предати утицај на велики континент од 1,2 милијарде људи у Кини и Русији.

Командант америчких снага у Африци генерал Стивен Таузенд требао би у четвртак свједочити Сенатском одбору за оружане службе о улози америчких снага у Африци.

Разговор о могућем смањењу броја војника САД "појачава мишљење у Западној Африци да САД нису заинтересоване, да то не виде као стратешки значај и да ће смањити и покренути и напустити своје афричке савезнике", каже Џад Девермонт, директор Центра за стратешке и међународне студије.

САД има око 6.000 особља на континенту. У западној Африци, мандат Афричке команде је да саветује и помаже, док у источној Африци, где је смештена већина америчких трупа, снаге такође прате афричке трупе у мисијама.

Више од 1.000 америчког особља тренутно је у Сахелу. Сједињене Државе такође су изградиле базу беспилотних летелица у вредности од 110 милиона долара у северном Нигеру.

Нигеријски министар информисања Лаи Мухамед позвао је Сједињене Државе да се не повлаче, позивајуц́и се на пораст тероризма у Буркини Фасо, Малију, Нигеру, Камеруну и Чаду након пораза Исламске државе у Сирији.

"Мислим да је сада потребна већа подршка", рекао је Мухамед агенцији АП. "Не говорим о физичким војницима, америчким војницима. Али мислим да нам треба већа подршка. У супротном ћемо нехотице ојачати руку терориста."

Надолазећа америчка одлука долази с обзиром да бивши колонизатор Француска обећава већу подршку него икад досад земљама Сахела. Француска је већ́ послала више од 200 додатних трупа како би појачала своју операцију већ́ 1400 у Сахелу, а шеф француског штаба Франсоа Леконтр каже да ће затражити још трупа.

Мисија у Сахелу "је класичан случај поделе терета, где ограничена подршка САД-а потиче огроман напор који су уложиле Француска и Европа", рекао је Парли, говорећ́и заједно са Еспером у понедељак на конференцији за новинаре у Пентагону.

Парли се придружио највишим војним званичницима Португала, Шведске и Естоније прошле недеље у посети Нигеру, Чаду и Малију како би разговарали о томе како поступити са међународном антитерористичком коалицијом Такоуба.

На самиту са западноафричким лидерима овог месеца, француски председник Емануел Макрон рекао је да се нада да ц́е успети да убеди америчког председника Доналда Трампа да је и борба против глобалног екстремизма "такође у питању у овој региону".

Челници западне Африке на самиту су рекли да се надају да ће САД задржати своје војно присуство у западној Африци.

Шефови држава за Г5 Сахел, групу која обухвата Нигер, Мали, Буркину Фасо, Мауританију и Чад, затражили су наставак америчког и француског војног ангажмана у региону и "залагали се за јачање међународног присуства поред њих, "према завршној речи самита.

Америчко ангажовање у западној Африци, где би се резови највероватније догодили, мало је у поређењу с другим регионима. Међутим, ефекти његовог присуства, програма обуке, развојне и војне помоћи су важни, кажу челници.

Пуковник Томас Геисер, заменик команданта специјалних операција за Афричку команду, рекао је да је највећи ризик дозволити припадницима Ал-Каиде и Исламској држави да се шире и „потенцијално консолидују тамо сигурна уточишта“.

Нагласио је потребу за појачаним регионалним и вишенационалним приступом насиљу и широј подршци заједница, поручивши да афрички партнери морају водити напоре. Али регионалне снаге безбедности које су окупиле групе Г5 Сахел бориле су се да финансирају своје напоре и окончају насиље.

Силе Г5 Сахел сада ће усмерити већ́ину својих напора у триграничну регију Нигер, Мали и Буркина Фасо, усмеривши се ка Великој Сахари Исламске државе, рекао је Парли.

Међутим, напредак у Сахелу био је минималан, а проблеме тамо треба да реше те регионалне владе, рекао је у понедељак током телефонског брифинга за новинаре помоћ́ник секретара за афричка питања америчког Стејт департмента Тибор Наги.

"Америка је активно укључена кроз бројне програме у региону Сахела," рекла је Наги. "За борбу против тероризма потребна је политичка воља."

Нејасно је и како ће утицати на новоизграђену ваздухопловну базу беспилотних летелица у северном Нигеру. Прошле недеље, Сједињене Државе предале су нигеријским ваздухопловним снагама хангар Ц-130 у ваздухопловној бази Нигер 201.

Пуковник Абдул Кадер Амиру, заменик шефа штаба нигеријских ваздухопловних снага, рекао је да ће хангар појачати способност оружаних снага и „ојачати заједничке акције између нигеријских и америчких снага“.

Асадове снаге на три километра од терористичког гнезда! Питање тренутка када ће и овај град бити ослобођен. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир/ bignewsnetwork

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА