Најновије

"Британски документи демантују геноцид над Бошњацима у Сребреници!"

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта каже да званични документи британског Министарства одбране из јула 1995. године демантују "бруталну измишљотину да се у Сребреници десио геноцид над Бошњацима".

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Према тим документима, наводи Линта у изјави коју је доставио медијима, напад једне од јединица Војске Републике Српске на Сребреницу био је изазван сталним вишегодишњим нападима тзв. Армије БиХ на српске цивиле и линије снабђевања.

- Током наведених напада 1992.-1995. године извршени су свирепи злочини над српским народом у бројним селима око Сребренице, Братунца и других општина у средњем Подрињу за које нико није осуђен. Поред тога, документи потврђују очигледну истину да су пресуде Хашког трибунала којима су Радован Караџић, Ратко Младић и још један број Срба осуђени за геноцид политичке и да нису засноване на доказима и чињеницама већ на лажним изјавама једног броја сведока - наводи Линта.

Додаје да почетак отварања архива Владе Велике Британије показује да руководство РС 1995. није имало план да освоји енклаву Сребреница, а камоли да изврши масовни злочин над Бошњацима.

Линта наводи и да је потребно покренути снажну међународну акцију за утвђивање праве и пуне истине о узроцима ратова на простору бивше Југославије, посебно укључујући догађаје у Сребреници 1992.-1995. године и тражити да се установи нови међународни механизам који би преиспитао све изречене пресуде у вези Сребренице.

- Брутална је лаж, која и даље доминира у западним земљама, да су Срби тобоже главни кривци за крваве сукобе крајем 20 века на простору бивше Југославије, као и да су Срби агресори и злочинци а да су Хрвати, Бошњаци и Албанци жртве који су тобоже водили ослободилачке ратове - каже Линта.

Закључује да треба отворено и аргументовано говорити о томе да главну одговорност за рат у БиХ сноси "злочиначки режим Алије Изетбеговића који је одбио стратешки договор са српским народом и одлучио да жртвује мир за независну Босну и Херцеговину".

Јелена Милић о ситуацији у Црној Гори Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА