Најновије

ЛАЖНА ДРЖАВА ПУЦА ПО СВИМ ШАВОВИМА: Неуспешни покушаји учлањења у Интерпол, УНЕСКО и Савет Европе

Велики дипломатски неуспех Косова је што у протеклој години није поднет захтев за учлањење у Интерпол, УНЕСКО или Савет Европе, преноси Косово прес оцену познаваоца политичких прилика.

СБ УН, КиМ (Фото: Синхуа/Правда)

Када је 2018. године, захтев Косова за чланство у Интерпол одбијен, на генералној скупштини те организације у новембру, новог захтева није било. Протекле године Косово се није пријавило ни у Унеско ни Савет Европе.

Универзитетски професор Африм Хоти каже да косовске институције из године у годину понављају грешке не успевајући да се придруже организацијама чија су врата отворена.

„Мислим да Косово не ради ништа осим што понавља грешке у смислу повлачења пријаве за чланство тамо где су отворена врата, где је то процедурално и формално могуц́е. У том погледу, мислим да је Интерпол типичан пример неуспеха наше дипломатије. Чињеница је да је Интерпол техничка организација. Органи безбедности сваке државе се окупљају и ту можемо уклонити политички аспект. Успели смо да користимо веома доследан аргумент да Косово намерава да буде део Интерпола, који има за циљ борбу против организованог криминала и корупције. Друго што бисмо могли да искористимо је да имамо бар на папиру гласове потребне да будемо део Интерпола, ако рачунамо на државе које су признале Косово“, наводи Хоти.

Артон Демхасај испред организације “Устани” неуспех Косова да у 2019. аплицира за неку од међународних организација повезује са неуспехом преговора Приштине и Београда.

„То такође има за последицу не предузимање иницијативе за придруживање таквим оранизацијама као што су Интерпол или Савет Европе. Кад једном имамо неуспех чланства у Унеско, затим у Интерпол, видимо да је распон држава које су поставиле питање признавања независности Косова порастао. Ако у таквом тренутку имате тенденцију да се придружите Интерполу, пропали сте. Такав неуспех Косова био би много негативнији од покушаја", каже Демхасај.

Стручњак за међународне односе Арбен Фетоши такође оцењује да стагнација у процесу дијалога са Србијом утиче лоше на чланство Косова у међународним организацијама.

„ Према међународном програму, Косово и Србија морају да заврше сукоб како би се Косово деблокирало, што значи уклањање препрека за чланство у свим међународним организацијама укључујуц́и најважнију - Уједињене нације”, каже Фетоши.

Америка да престане са злоупотребом силе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА