Најновије

НОВА ШИПТАРСКА ПРОВОКАЦИЈА СТИЖЕ ИЗ ПРИШТИНЕ! Едита Тахири жели договор са Србијом, али уз узајамно признање, ратне репарације...

Коначан договор између тзв. Косова и Србије требало би да буде мирован, у постојећим границама, и да укључује ратне репарације и сукцесију, изјавила је бивша шефица преговарачког тима Приштине у дијалогу са Београдом Едита Тахири.

Едита Тахири (Фото: Јутјуб)

Медији у Приштини подсећају да су таксе које су уведене на робу из Србије и Босне и Херцеговине зауставиле преговарачки процес, те да нити један састанак након тога није одржан.

Иако су међународни представници више пута позивали на укидање такси и наставак дијалога, косовска страна није укинула таксе, што је био услов Београда за наставак преговора.

Тахири је указала да председник нема овлашћења да води дијалог са Србијом и да је Харадинајева влада прекршила Устав јер није искористила своје право да води тај дијалог.

"Скупштина тзв. Косова је та која би требало да одреди делегацију за дијалог са Србијом", навела је она.

"Сада се дијалог мора заснивати на мировном споразуму, на међусобном признању две државе у постојећим границама, али се мора у обзир узети и ратна одштета и сукцесија", рекла је Тахири.

Према њеном мишљењу, морају постојати гаранције, а то је пре свега узајамно признавање које осигурава да се сукоб не обнови и да се успостави трајни мир.

Тахири сматра да би тзв. Косово у коначном споразуму требало да тражи једну осмину богатства бивше Југославије, јер је био део те федерације.

"Тзв. Косово би у преговорима требало да тражи једну осмину богатства бивше Југославије, јер је оснивање тзв. државе Косово један од главних разлога распада бивше Југославије, у којој је било осам савезних јединица. Тзв. Косово је било једна од њих. То би били кључни принципи који би резултирали трајним мировним споразумом и затворили поглавље непријатељства не само између тзв. Косова и Србије, већ и између албанског и српског народа", навела је Тахири.

Она сматра да САД и ЕУ морају бити посредници у дијалогу.



Прочитајте ОВДЕ кога обучава убица Зорана Ђинђића.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА