Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОЗВАО НА ЈЕДИНСТВО СРПСКОГ НАРОДА: Надам се да се не делимо, да славимо једног спаситеља!

Патријарх Српске православне цркве Иринеј предводио је освећење и налагање Бадњака испред Храма Светог Саве, а осим великог броја верника присуствовао је и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Патријарх српски Иринеј (Фото: Јутјуб)

Патријарх је честитао православним хришћанима широм света Божић традиционалним поздравом ”Мир Божији, Христос се роди! Ваистину се роди!” и позвао на јединство српског народа где год да живи.

Иринеј је пожелео срећно Бадње вече Србима у отаџбини, али и ван ње, који своју православну веру чувају у својим срцима.

Пожелео је срећан празник и Србима у Републици Српској уз поруку да смо јединствен народ што би, како је рекао, волео да буде случај и са "братском Црном Гором".

- Народ у Црној Гори показује да је српског порекла и да чува српску православну веру - рекао је Иринеј и позвао да то јединство буде трајно и чврсто јер сви, како каже, носимо истог Господа у нашим срцима.

- Надам се да се не делимо и да се не свађамо и да славимо једног спаситеља, то жели јединствена Српска православна црква. Ми сви дишемо једним духом и једном жељом да будемо јединствени народ Светога Саве - поручио је Иринеј.

Патријарх је рекао да смо пред вратима најрадоснијег празника који наговештава долазак богочовека Исуса Христа међу људе што је, како је рекао, највећи догађај у историји људског рода.

Говорећи о бадњаку, Иринеј је казао да је то дрво живота и симбол Христовог рођења.

- Црква нас позива да чувамо наше обичаје, али да не заборавимо да је суштина у Исусу Христу, који је због нас узео људски облик и тиме показао љубав према нама - поручио је патријарх.

Хришћански верници који рођење Исуса Христа прослављају по Јулијанском календару, данас обележавају Бадњи дан, последњи дан четрдесетодневног поста, који претходи Божићу.

Након присуства литургијама и паљењу Бадњака, верници у својим домовима, са најближим члановима породице окупљају се око посне трпезе исчекујући Божић, један од два највећа празника у хришћанству.

Бадње вече проводе у својим кућама или у црквама на светим поноћним литургијама.

Према обичају од вечерас када се унесе Бадњак у кућу, до доласка положајника на Божићно јутро, не излази се из кућа, нити се други гости примају.

Свечано запаљен бадњак! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА