Најновије

РАСПОП МИРАШ ПРОВОЦИРА СРБЕ УОЧИ БОЖИЋА: "Ово је илузија СПЦ и њених помагача да ће срушити Црну Гору и инкорпорирати је у Велику Србију!"

Огромна је илузија Српске православне цркве (СПЦ) и њених помагача да ће срушити савремену државу Црну Гору, њену власт и поредак, њен суверенитет, територијални интегритет, идентитет, међународно признату независност и инкорпорирати је у „велику Србију", рекао је Побједи поглавар Црногорске православне цркве (ЦПЦ) митрополит Михаило.

Распоп Мираш Дедеић (Фото: Јутјуб)

Црна Гора ће из спора са Српском православном црквом (СПЦ), због Закона о слободи вероисповести, изаћи као победница, рекао је владика и истакао да држава брани историјску истину, традицију, свој народ, грађане, историјску аутокефалну ЦПЦ, али и саму себе.

Црна Гора је, каже митрополит, као и вековима раније непобедива у праведној властитој самоодобрани, којом брани своју слободу и угрожени опстанак.

- Очекујем да ће Закон о слободи вероисповести донети коначно праведно решење црногорског православног црквеног питања - наводи он.

Спор између државе Црне Горе и Српске православне цркве ће се решити у корист државе Црне Горе, према усвојеном Закону о слободи вероисповести и на основу других важећих закона и правног система црногорске државе, усклађеног са демократским и хуманим међународним правним поретком и његовим највишим стандардима, оценио је митрополит.

Према његовим речима, огромна је илузија СПЦ и њених помагача да ће срушити савремену државу Црну Гору, њену власт и поредак, њен суверенитет, територијални интегритет, идентитет, међународно признату независност и инкорпорирати је у „велику Србију".

Последњи адут у циљу остварења „велике Србије" је СПЦ, као пар екселанс политичка организација, а не верска институција која идејно предводи блок просрпских партија у Црној Гори. Црна Гора ће добити овај спор, јер брани историјску истину, традицију, свој народ, грађане, историјску аутокефалну ЦПЦ и саму себе, као јединство и целину свих ових светиња.

- Црна Гора је, као и вековима раније, непобедива у праведној властитој самоодобрани, којом брани своју слободу и угрожени опстанак. Црна Гора је непобедива, јер се брани правом и правдом, хуманим и демократским законима, миром и љубављу, витештвом и чојством. Она никога не угрожава, нити било коме што отима.

- Црна Гора враћа под своју ингеренцију своју неотуђиву имовину и сакрално културно наслеђе које на њеној државној територији никоме не може припадати без искључиво црногорској држави. Црна Гора ће победити, јер је њена позиција легална и легитимна, заснована на праву и правди, историји, реалној и већинској бирачкој вољи грађана бирача, једном речју сви аргументи су на њеној страни.

- Уосталом, да држава Црна Гора није апсолутно сигурна да у овоме случају брани апсолутно истину, она не би ни покретала овај епохални, историјски процес - оценио је митрополит Михаило.

Владика је најавио и да ће Црногорска православна црква ускоро отворити своју богословску школу на Цетињу.

Литије се настављају после Божића по овом распореду! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА