Најновије

ОВО ЈЕ ВЕЛИКИ СКОК ЗА НАС: Србија добила пет хеликоптера Х-145М

Пет нових "Ербасових" хеликоптера Х-145М, намењених трагању, спасавању, али и борбеним дејствима стационирано је у новоизграђеном хангару војног аеродрома "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу, у саставу 98. ваздухопловне бригаде.

Х-145М (Фото: Јутјуб)

На три летелице од пет летелица у наредном периоду је планирано инсталирање наоружања домаће производње, и то митраљеза 12,7 миллиметара и лансера са навођеним ракетним зрнима 80 милиметара. Остала два хеликоптера су у варијанти трагања и спасавања, са могућношћу пружања помоћи у различитим метеоролошким условима и на неприступачним теренима.

Мајор Александар Аксентијевић објашњава чиме све располаже Х-145М.

- Хеликоптер је опремљен системом који омогућава да се у сложеној метеоролошкој ситуацији може несметано користити у служби трагања и спасавања. Употребом његовог система за трагање може се смањити штетни утицај кише, снега и осталих временских непогода како би се побољшала видљивост и омогућило брже проналажење места несреће и евакуација повређених. Хеликоптер је опремљен специјалном дизалицом и опремом која служи за извлачење унесрећених из неких ограничених терена - објашњава мајор Аксентијевић.

Х-145М спада у класу лаких вишенаменских хеликоптера који се користе за тзв. трећу мисију Војске Србије, односно за спасавање угроженог становништва. Мајор Дејан Ракић додаје да су они последња реч технике, те да су почастовани што су Нишлије међу првима завршиле преобуку за управљање овим летелицама.

- Ово је велики скок са хеликоптера прве или друге генерације на хеликоптер четири плус. Током припрема и реализације преобуке, моје колеге и ја уложиле смо велики рад и упорност, али је било и великих одрицања која су се на крају исплатила. Сви припадници показали су изузетну спремност и жељу за усвајање нових знања, што је и доказано током реализације „испита“ који смо успешно савладали. Имали смо прилику да 2014, током великих поплава, видимо да је људе једино било могуће евакуисати из појединих подручја уз помоћ хеликоптера. Са новим летелицама, такве и сличне ситуације у могућности смо да решавамо далеко брже и поузданије, с обзиром на то да системи којима је опремљен дозвољавају да се угрожени евакуишу на безбедан и поуздан начин у најкраћем временском периоду - истиче мајор Ракић.

Летелица има могућност да превезе два лежећа болесника са доктором, док посаду сачињавају пилот и оператер на дизалици која извлачи повређеног.

Нишки војни пилоти већ од августа успешно лете. Први хеликоптер из Немачке стигао је у јуну, а последњи у децембру.

- Три летелице су у борбеној варијанти, а једна за борбено трагање и спасавање. Оне се разликују по врсти опреме. Хеликоптери су опремљени и електрооптичким системом који се састоји од камере високе резолуције и краткоталасне инфрацрвене камере. У нашем послу време је пресудан фактор, па је циљ да у што краћем времену пронађемо место несреће, евакуишемо и пружимо сву потребну негу повређенима. Са хеликоптерима Х-145М и системима које поседује, моје колеге и ја ћемо тај посао обављати брже, безбедније и ефикасније. На три хеликоптера у борбеној варијанти биће интегрисано наоружање произведено у Србији, дело наших стручњака, што је још један од показатеља да идемо укорак с временом - прича мајор Аксентијевић.

Најмодернија навигација и аутопилот

Како објашњавају мајори Ракић и Аксентијевић, набављени хеликоптери су веома значајни јер могу деловати у специфичним ситуацијама и без сумње су у питању најмодерније летелице које могу учествовати у свим мисијама спасавања. Поред визуелних услова за летење, хеликоптери су опремљени најмодернијим навигацијским системима и аутопилотом.

Клинички центар у Нишу добио хелидром

Нови Клинички центар у Нишу крајем јуна прошле године добио је и хелидром, како је и било најваљено из Мини-старства здравља приликом отварања објекта 2017. године. Х-145М је у сваком тренутку спреман, уколико је потребно, да транспортује пацијенте у ову болницу.

Oчекујемо нова повлачења признања Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА