Најновије

НЕЧУВЕНО ШТА ЗАПРАВО СМЕРА ЦРНОГОРСКА ВЛАСТ! Откривено шта Мило намерава да уради са отетим српским црквама! Он баш хули на Бога...

Скандалозним законом о слободи вероисповести, који је јуче ступио на снагу, власт у Црној Гори намерава да присвоји вредну имовину Српске православне цркве (СПЦ), оцењују саговорници. Црногорска влада и тајкуни су пре свега бацили око на црквено земљиште у најатрактивнијем пределу око Будве и Буљарице.

Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Посланик Демократског фронта Милан Кнежевић каже да је очигледно да је режим Мила Ђукановића наумио да на овај начин отме имовину СПЦ, која је непроцењива.

Попис

- Осим храмова, манастира и српских цркава, постоји огромна имовина у виду грађевинског земљишта, и то не само на приморју него у читавој Црној Гори. И ово им је следећи корак: Управа за имовину ће да попише сву црквену имовину за коју сматра да је државна, затим ће пред управним судом покренути поступак против СПЦ, па ће тада своје власништво морати да доказује црква, а не држава, иако је терет доказивања власништва увек падао на оног ко покреће поступак. Овде је намерно обрнуто - наводи Кнежевић.

Додатни проблем је, каже он, црногорски правосудни систем.

По кратком поступку

- Тај поступак доказивања власништва ће трајати пет до десет минута пред управним судовима, који су корумпирани и под контролом режима. Суд ће, дакле, донети одлуку која је у интересу државе и тако ће црквена имовина постати државна и држава ће одређивати начин коришћења, не само верских објеката него и земљишта. Тако црква може да изгуби чак 95 одсто спорова - каже Кнежевић. Додаје да после тога влада неће имати препреке да, на пример, реализује свој пројекат из 2016. којим би се у подручју Буљарице у општини Будва направио луксузни ризорт. То црквено земљиште вреди најмање пет милијарди евра.

Координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић истиче да се даљи кораци у одбрани угрожених права и интереса Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори пажљиво планирају, те да је у овом моменту најважније да се чује глас стотина хиљада православних верника на литијама: - Даље кораке планира Епископски савет уз помоћ Правног савета, правних стручњака, црквених тела и органа.

Подршка из Београда

Више стотина грађана присуствовало је у Храму Светог Саве молебану поводом догађаја у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповести. Грађани су носили црквене и државне заставе, иконе и транспаренте на којима пише „Без Косова смо као човек без срца“ и „Ништа им није свето - Мило злочинац“. Међу окупљенима су били и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Поднет захтев

Београдски адвокати Миленко и Момир Радић поднели су јуче Уставном суду Црне Горе иницијативу за оцену сагласности Закона о слободи вероисповести са уставом те државе и међународним уговорима. Тиме се тражи од црногорског Уставног суда да донесе одлуку којом ће осам одредби тог закона прогласити неуставним. Предлаже се да Уставни суд наложи да се обустави његова примена до окончања поступка оцене његове уставности или до закључења уговора између СПЦ и владе Црне Горе, као што је то већ учињено са јеврејском, римокатоличком и исламском заједницом.

Владика Глигорије разоткрио Ђукановића. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА