Најновије

ШТА ТО БРИНЕ ЕСКОБАРА? Нешто крупно највљује у БиХ

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да га од рата у Босни и Херцеговини „више забрињава” могућност економског и демографског колапса.

То је пуно реалнија опција, рекао је у петак Ескобар у Загребу, пре поласка на овогодишњи Дубровник форум.

Упозорио је да у прилог томе иде што БиХ има „далеко најгори економски раст у региону” и што је најгора по индексу корупције у региону у 2022. години, а сваке године губи један одсто становништва, углавном младих људи, преноси Хина.

Ескобар је рекао да политичка права свих потписника Дејтонског споразума „треба очувати и заштитити”, али да је уверен да младе људе мање оптерећују политичка права од корупције и неповољних економских прилика у земљи.

„Ти људи одлазе не зато што не желе да живе у мултиетничком друштву. Одлазе јер не могу да пронађу посао без корупцијских веза”, нагласио је амерички дипломата.

Он је оценио да је привреда Републике Српске „у јако јако лошем стању” и да се њен лидер Милорад Додик, како је рекао, „више не сматра ефикасним по питању економског управљања”, преноси Танјуг.

Ескобар је рекао да ће САД заштитити Дејтонски споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и институције од Додикове најаве референдума о статусу Републике Српске.

„Нећемо напустити Дејтонски споразум и нећемо напустити наше обавезе према тој земљи. Нема правних путева за отцепљење ентитета. Надам се да је то само политичка реторика, али ако није, бићемо спремни да реагујемо правним средствима”, нагласио је амерички изасланик.

Ескобар је поновио да САД подржавају пут БиХ према Европској унији, који, по њему, између осталог, успорава руски утицај, додајући да не види ништа позитивно у Додиковим односима са Москвом.

УНИШТАВАЊЕ УКРАЈИНСКЕ ВОЈНЕ КОЛОНЕ: Руси их чекали на окуп па опалили (ВИДЕО)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА