Најновије

ТИЛЕРСОН НАПАДА: Москва угрожава рад Стејт департмента! Наши односи могу бити и гори!

Одговарајући на питања новинара, амерички државни секретар Рекс Тилерсон најавио је даљи ток руско-америчких односа, али и "визију" Вашингтона за мирно решење корејске кризе.

Рекс Тилерсон (Фото: Синхуа)

Односи између САД и Русије су напети, али могу још да се погоршају, рекао је новинарима државни секретар САД Рекс Тилерсон. - Односи са Русијом, као што видите, прилично су напети, рекао је Тилерсон. Он је подсетио да је током недавне посете Москви рекао да се односи налазе на историјском минимуму. - Они могу још да се погоршају, додао је амерички државни секретар. Он је истакао да САД желе да реше несугласице са Русијом без отвореног сукоба. Захтеви Москве Вашингтону да смањи дипломатско присуство у Русији угрозиће рад Стејт департмента, упозорио је Тилерсон и обећао да ће санкције Москви бити укинуте кад се реализује Мински споразум. Руска подршка сиријском председнику Башару Асаду је недопустива, а иранске снаге треба у потпуности да напусте Сирију, сматра Тилерсон. Државни секретар САД се нада да ће се за викенд у Манили на Источноазијском самиту састати са руским колегом Сергејом Лавровим.

Северна Кореја

Тилерсон је саопштио да је услов за преговоре са Северном Корејом одбацивање Пјонгјанга идеје поседовања нуклеарног оружја. - Сматрамо да је допуштено да се врши притисак на режим у Северној Кореји. Они треба да покажу жељу за почетак преговора са нама и другим државама, уз разумевање да услов тих преговора буде то да нема будућности у којој Северна Кореја поседује нуклеарно оружје или могућност његове испоруке било где у региону, рекао је Тилерсон новинарима. Америка не криви Кину за ситуацију око Северне Кореје, али очекује да Пекинг утиче на Пјонгјанг ради продуктивног дијалога. - Ми сматрамо да Кина има јединствен и посебан однос са Пјонгјангом управо због економске делатности и може да утиче на севернокорејски режим као нико други, рекао је Тилерсон новинарима. Он је додао да САД не желе смену режима у Северној Кореји, нису ни претња ни непријатељ Северне Кореје, али сматра да су акције Пјонгјанга недопустива претња. Шта је Ким Џонг Ун поручио Американцима након успешног теста ракете која може да погоди било коју тачку на територији САД-а, прочитајте ОВДЕ. Извор: ps.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА