Најновије

ДОДИК: Сребреница је завршена ствар!

Питање победника избора у Сребреници је "завршена ствар", а поруке из Сарајева како Србин не може да буде начелник те општине су политички некоректне.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

То је изјавио председник РС Милорад Додик.
"Комисија која проглашава изборе, а која није комисија Републике Српске, него БиХ, рекла је да су избори у Сребренци фер и поштени. То што то није прихватљиво за Бакира Изетбеговића и сарајевску политику да, како они кажу, Србин буде начелник, то спада у сферу немогућих и некоректних политичких изјава", рекао је Додик на питање новинара у Београду. 
Он је додао да је случај био обрнут, односно да су Срби тако нешто изјавили, реаговала би међународна заједница. 
Додик је истакао да ће се политика новог начелника Младена Грујичића заснивати на политици уважавања реалности у Сребреници и упитао да ли изјаве бошњачких политичара значе да Бошњаци тамо могу да живе само ако је начелник њихов. 
"А шта се дешава са Србима који 20 година тамо живе, а начелник је Бошњак? Ово је оголило све политике Бошњака на том простору. Не треба нико да се исељава. Тамо ћемо поштовати свачије страдање, а не као до сада, где је страдање Бошњака фаворизовано, а страдање Срба уопште није било примећено у Сребреници", рекао је Додик. 
Упитан да ли сматра да је најбоље решење за БиХ разилажење, односно да ли та земља може да се реформише уколико ситуација остане као што је данас, Додик је одговорио да БиХ "није свестан избор и жеља Срба". 
"Срби да су могли да одлуче шта би, сигурно не би одабрали БиХ. Ми поштујемо Дејтонски споразум, али БиХ је за нас годинама морање”, поручио је Додик. 
Он је додао да Босна и Херцеговина живи живот ван Устава и да тамо постоји снажан међународни интервенционизам и директно уплитање странаца у локално управљање, чак и локалним заједницама. 
"БиХ је за нас годинама морање, али смо имали амбицију да у БиХ градимо одбре односе. Наравно да смо и најчешће били сами у томе свему, и да је међународна заједница својом ароганцијом и подршком високим представницима увела институције које не постоје по Уставу, увела праксе које не постоје по Уству, увела системе који не постоје по Уставу и зато је то сада проблематично", истакао је Додик. 
Одговарајући на питање о утицају Русије на економију Републике Српске, Додик је рекао да је Руска Федерација један од значајних партнера. 
"Знамо да је у Европи у последњих пет година затворено више од 50 рафинерија нафте. Ми успевамо да одржимо нашу у Броду. Она ради и сваки месец више од 2.000 запослених прима плату", рекао је Додик.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА