Најновије

МЕДОЈЕВИЋ УПОЗОРАВА: Ђукановић би могао да запали цели Балкан!

Због опасне и неразумне политике коју годинама води актуелни предсједник Мило Ђукановић и лидер владајуће Демократске партије социјалиста, Црна Гора се данас налази на ивици грађанског рата, истиче предсједник Покрета за промене и један од лидера опозиционог Демократског фронта, Небојша Медојевић.

Небојша Медојевић (Фото: Јутјуб)

- Годинама сам упозоравао светске званичнике да ће Ђукановић због заштите нарко-картела и својих личних интереса инсценирати етничке сукобе у земљи и тако запалити читави Балкан. И он ће то урадити уколико га неко не спречи. Верујем да је дошло вријеме да неко из Берлина, Вашингтона или Лондона заустави ову криминалну хоботницу, како би се Црна Гора коначно извукла из раља корупције и криминала - каже Медојевић у интервјуу за “Глас Српске”. 

Откуд толики отклон актуелних црногорских власти од свега што има српски предзнак?

Треба се вратити мало у прошлост. Власт, од када је Црна Гора постала независна, није схватила значај унутрашњег политичког консензуса. Никада није отворен дијалог како би држава требало да изгледа и које су то вредности око којих би се требало окупити. Уместо тога, Ђукановић је српску заједницу прогласио реметилачким фактором и унутрашњим непријатељем. Пре четири године то се могло видјети кроз изрежирани “државни удар”. Он је тада био спреман да уведе и ванредно стање. Њему и његовим сарадницима је узор турски предсједник, којем међународна заједница много тога толерише. Као и Ердоган, он геостратешки положај земље користи као покриће за тоталитаризам, дискриминацију, корупцију и криминал. Демократски фронт се годинама бори против тога. Када је осјетио да му постајемо све већа политичка претња, кренуо је у отворени обрачун са нама. Измислио је и исконструисао многе афере. Чак су нас оптужили да смо експоненти руске политике. Све то долази из “кухиње” Ђукановићевог саветника Бебе Поповића.

Да ли сте експоненти руске политике?

Наравно да нисмо. Обрнуто је. Ђукановић заборавља и прећуткује да је управо он био највећи експонент тог руског утицаја. Главну подршку за независност он је добио управо од Русије. У међувремену се све то искомпликовало. Сада имамо још гору ситуацију. Одлучио је да у изборној години отвори питање духовног идентитета Црногораца и статуса црквене имовине СПЦ. И као што видите, то је код већине људи наишло на жесток отпор.

Који су наредни потези Демократског фронта?

Пажљиво посматрамо шта се дешава. Црква тражи да се спорни Закон о слободи вероисповести повуче, а Ђукановић каже да то није могуће, те како се може само разговарати и преговарати о његовој примени. Мишљења сам како се грађани нису дигли на ноге само због овог закона, већ и због вишегодишње тоталитарне владавине садашњег режима. Нажалост, он мисли да ову ситуацију може да реши репресијом, те је кренуо да масовно хапси све оне који другачије мисле. Отворен је лов на све оне који критикују режим. Мислим да смо ушли у озбиљну фазу фашизације Црне Горе.

Да ли је тачно да се против Црне Горе води некакав хибридни рат?

Не. Та прича је бесмислена. Она им је само изговор за потезе које вуку. Па и сами експерти НАТО-а су рекли како посљедња дешавања немају никакве везе са “хибридним претњама”. Међутим, режим се и даље, као пијан плота, држи те приче, те наставља да хапси и прогони све оне који се дрзну да кажу нешто против актуелног режима.  Присјетите се само шта је урадио приликом усвајања спорног закона. Специјалци су упали у скупштину и похапсили припаднике ДФ-а, иако смо сви ми имали посланички имунитет. То је био државни удар.

Када се пореде “дешавања” у Украјини и Црној Гори, да ли се може говорити о истој матрици?

Мислим да није иста матрица. Овдје је све много једноставније. Руси су помогли Ђукановићу да направи независну Црну Гору. Кључни људи тог руског утицаја су били Мило Ђукановић и министар спољних послова Милан Роћен. Значи није опозиција имала контакт са руским властима, иако смо ми за тако нешто стално оптуживани, па нам је чак приписано да наводно желимо да убијемо предсједника државе.

Шта се у међувремену променило па се он окренуо Западу? Коју игру игра сада?

Схватио је да му једино чланство у НАТО-у може сачувати тоталитарни поредак. Како би то остварио и добио наклоност и заштиту тог истог Запада и овог моћног војног савеза, он је измислио како се Црна Гора налази на “мети” Русије. Он сада покушава опстати пласирајући ту врсту приче. Ми се боримо против тога, али и СПЦ која се побунила против доношења једног срамног акта. Тај отпор се показао као виталан и жилав. Мислим да је и он сам изненађен. Ово су посљедњи остаци комунизма у Европи. СПЦ мисли да се мирним шетњама и литијама може изборити са режимом. Моје мишљење је сасвим другачије. Поштујем став Цркве, али Ђукановић неће повући спорни закон. Зато сматрам да би и Црква требало да се оштрије поставити.

И поред свега лидер ДПС-а годинама влада. Како му то полази за руком?

Он је комуниста које је задржао све механизме владања из тог неког ранијег периода. Има тајну полицију, која  контролише готово све. Има и око 23.000 активиста који су уједно и главни информатори служби. Они контролишу 150.000 људи.  Значи један активиста контролише седам, осам бирача из његовог окружења. И то је у једној малој држави, као што је наша, могуће спровести. Он “увози” и људе из окружења да гласају за њега. Ради се о десетак хиљада људи из БиХ, Македоније и Србије, који долазе и гласају за њега иако се не налазе на бирачком списку. Значи он је својих посљедњих пет мандата добио на тој причи, на тим фантом бирачима. Такође, користи се и уцјенама. Запослени у државним службама морају гласати за њега или ће изгубити посао. Ради се о бројци од око 60.000 људи. То је његов рецепт. А када осјети да је угрожен измишља афере и диже тензије у јавности причама о наводној угрожености. Постоји могућност да он не дозволи нове изборе уколико осјети да би могао изгубити.

Да ли постоји могућност да ово политичко насиље прерасте у нешто још горе?

Бојим се да би могло доћи до ескалације сукоба, јер Ђукановић не одустаје од својих планова. Погледајте само шта се дешава. Све присутније је физичко насиље које спроводе “црногорске патриоте”. Називају себе патриотима, али њихово понашање има одлике фашизма. Тај црногорски нацизам је све приметнији и све опаснији. Они желе да реше српско питање и то по моделу НДХ. Све то је посљедица Ђукановићевог језика мржње, јер нас назива непријатељима и говори о некаквим великосрпским плановима. Кренуо је у обрачун са православним хришћанством. Жели национализовати црквену имовину, забранити рад СПЦ и озваничити постојање једне секте која неће бити ни православна, а ни католичка, већ ће представљати један камичак који му недостаје у заокруживању тог некаквог новог црногорског идентитета. Жели да историја Црне Горе започне са њим. Зато му и смета Црква која је у ствари репрезент духовне вертикале постојања Црне Горе. Пре неколико дана његове присталице су без икаквог повода претукле једног младића у центру Подгорице. Присталице владајућег ДПС-а из Никшића сликале су се салутирајући нацистичким поздравом. Из надлежног тужилаштва је саопштено како ту нема елемената кривичног дела. Значи на сцени је одређена врста црногорског нацизма. То је врло опасно, јер они отворено позивају на насиље и обрачун са српском националном заједницом, али и свима онима који не прихватају Ђукановићеву идеологију. Покушавам указати на ту веома опасну фашизацију друштва.  Она се јавља први пут након 1941. Тада је један број Црногораца подржао италијанску окупацију. Сада се поново појављују ти нацистички покрети чије присталице пјевају Томпсонове пјесме. Они све отвореније прете Србима да ће се обрачунати са њима. Све то је потакнуто и спонзорисано од стране власти, служби и тајкуна. У таквим околностима је врло тешко одржавати мир и стабилност. Због свега, рејтинг ДПС-а је значајно пао, јер људи неће да постану католици, да уместо православља прихвате католицизам и Ватикан као духовни центар.

Значи иза свега, па и иза овог спорног закона, крије се питање власти и моћи?

Апсолутно. То је суштина. Поставио се као цар. Ми данас живимо у једној мафијашкој и приватној држави. Црна Гора је данас Колумбија на Балкану и земља која представља извор нестабилности у региону. Годинама на овим нашим просторима функционише, како је ја волим називати, балканска конфедерација криминала. То је најмоћнији нарко-картел у Европи, који увози тоне кокаина из Латинске Америке и дистрибуише га по Европи. Сједиште тог картела је у Црној Гори. Светске службе безбједности знају за то, али су то до сада толерисале. Али, Ђукановић је сада постао озбиљан проблем и врло брзо би могло доћи до његовог уклањања са власти. Уверен сам да ће га Вашингтона ускоро “означити” као особу која је опасна по америчку националну безбједност, а све због његових веза са мексичким и колумбијским нарко-картелима.

Да ли су тачне тврдње италијанског брокера Ориана Матеа да Ђукановић на рачунима у банкама има више од две милијарде долара?

Од почетка деведесетих он контролише шверц цигарета, дроге и оружја. Све то иде преко територије Црне Горе. Кључна карика у тим радњама је режим и службе безбједности. Када се “сабере” 30 година није тешко закључити о коликим енормним количинама новца се ради. Та лојалност западу и НАТО-у га је до сада чувала од кривичне одговорности. Али, као што сам већ рекао, неке ствари у свету се мењају. Он више није толико потребан Западу и све више се у тим истим западним земљама о њему пише као о криминалцу и диктатору.

Подршка из Српске

Како гледате на изузетно јаку подршку која српском народу у Црној Гори стиже из Републике Српске?

Црна Гора је увек била земља у којој се бранило православље и право на тај идентитет. Никада Црногорци нису били неки верници, али када се доведе у питање њихова традиција и идентитет, онда дође до побуне. Данас је на улицама око 150.000 људи. Драго ми је што смо успјели да скренемо и пажњу осталог православног света и што је препозната наша борба. Подршка из Српске нам је посебно важна.

Глобалисти и патриоте

Коме припада будућност, глобалистима или патриотама?

Ђукановић је повезан са моћним банкарским круговима који тесно сарађују са Ватиканом. Ти глобални фашисти се боре против православља и свих оних који се залажу за традиционалне вредности. Срећом Европа се враћа тим вредностима. То је посебно видљиво у Италији, Мађарској и Аустрији. Чак је и амерички предсједник недавно истакао како будућност не припада глобалистима, него патриотама

Беседа мудрог проте дигла Црну Гору на ноге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Глас Српске

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА