Најновије

"САМО НАС ПОЗОВИТЕ!" САД нуде Белорусији 100% нафте и гаса! (ВИДЕО)

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да САД желе и могу да снабдеју Белорусију са 100% нафте и гаса. Русија је недавно прекинула своје испоруке тих енергената Минску.

Лукашенко и Помпео (Фото: Јутјуб)

Помпео је први амерички државни секретар у 26 година који је посетио Белорусију. Допутовао је у моменту када између Минска и Москве постоје тензије у вези са енергијом. У разговору са ауторитарним председником Александром Лукашенком, Помпео је изјавио да се нада да ће пружити прилику Белорусима да постигну "суверенитет и независност" којима теже.

“САД желе да помогну Белорусима да изграде сопствену, суверену земљу", изјавио је Помпео на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Владимиром Макеијем. “Наше енергетске компаније су спремне да доставе 100% нафте која вам је потребна по конкурентним ценама." Ми смо највећи произвођач енерегије на свету и све што треба да урадите је да нас позовете."

Белорусија се плаши да Русија покушава да је припоји и прошлог месеца је почела да купује гас од Норвешке након што је Русија пресекла достављање својих залиха. Прошле недеље, Лукашенко је оптужио Русију, главног снабдевача Белорусије јефтином нафтом и гасом, да зауставља испоруке залиха да би довела до "укидања Белорусије".

Помпео је изјавио да САД желе да попуне ваккум и да ће наставити да повећавају број свог особља у амбасади у Минску, које је драстично смањено пре 12 година, када су САД увеле значајне санкције Белорусији због кршења људских права. Две земље су се у септембру договориле да размене амбасадоре први пут од 2008. Помпео је најавио да ће нови амерички амбасадор бити ускоро именован.

Подсећајући на недавну историју лоших односа, Лукашенко је изразио жаљење због "апсолутно неоснованог неразумевања ранијих власти", и поздравио Помпеову посету.

Белорусија је била кандидат да буде укључена у проширену забрану уласка у САД, коју је Трампова администрација увела у петак, али је то избегла предузимајући мере да побољша безбедносну сарадњу и размењује информације о потенцијалним претњама са САД.

Осим што је настојао да ојача амерички утицај на Белорусију, Помпео је позвао на економске и политичке реформе и побољшање стања људских права - а сличну поруку ће пренети на својим следећим станицама - Казахстану и Узбекистану - током овог викенда.

Русија је прекинула испоруке нафте Белорусији од почетка ове године. Две земље нису успеле да се договоре око цене нафте за ову годину, током дугих преговора о јачању интеграције њихових економија. Москва тврди да би Белорусија требало да прихвати већу економску интеграцију ако жели да настави да добија енергетске ресурсе по домаћим, руским ценама. То је изазвало страховања у Белорусији да Кремљ жели да формира једну државу са Белорусијом како би руски председник Путин остао на власти и после истека мандата 2024. Лукашенко је рекао да Белорусија никада неће постати део Русије.

На конференцији за новинаре, Помпео је такође рекао да је Белорусија постигла "стваран напредак" у реформама, укључујући и оне у домену људских права, али да мора да уради још више да би јој Америка укинула санкције.

Од кад је Лукашенко дошао на власт 1994, Белорусија је гушила опозицију а њена кршења људских права су често критикована у међународној заједници. Тадашња државна секретарка Кондолиза Рајс је Белорусију 2005. назвала "последњом диктатуром у Европи."

"Глађење" односа са Украјином

Дан раније, Помпео се у Кијеву састао са украјинским председником Володимиром Зеленским, неколико сати пре него што је амерички Сенат гласао против позивања нових сведока на суђење председнику Доналду Трампу у чијем је центру - Украјина.

Помпео је порекао главне оптужбе које су подстакле истрагу, и изнео другачије мишљење од сведока који су навели да је Трамп ускратио кључну војну помоћ и користио жељу новог украјинског лидера да посети Белу кућу да би подстакао Украјину да отвори истрагу против његовог политичког противника.

"То једноставно није случај, наћи ћемо право време и праву прилику (за посету Зеленског)", рекао је Помпео на конференцији за новинаре.

Мајк Помпео је највиши амерички званичник који је посетио Украјину од почетка процеса опозива председника Трампа прошле године, који је почео открићем о телефонском разговору 25. јула између Зеленског и Трампа.

Зеленски је изјавио да "импичмент" није имао негативан утицај на америчко-украјинске односе и захвалио Трамповој администрацији на финансијској и војној подршци. Према изјавио једног високог америчког званичника, Помпео и Зеленски су углавном разговарали о инвестицијама и инфраструктури, и није било помена Трамповог опозива нити истрага о корупцији.

Зеленски је изразио наду да ће САД активније учествовати у решењу сепаратистичког конфликта у источној Украјини, у којем је у протеклих пет година погинуло 14.000 људи. Такође је рекао да и даље жели да се састане са Трампом у Вашингтону уколико би то било продуктивно. "Спреман сам да одем сутра", рекао је.

Прочитајте ОВДЕ   зашто Украјини гори под ногама.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА