Најновије

ОВО СВАКИ СРБИН МОРА ДА ЗНА: Списак осам највећих светиња које Срби бране у Црној Гори

Борба против спорног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори је, заправо, битка за очување неколико стотина светиња СПЦ у тој земљи.

Манастир Острог (Фото: Јутјуб)

Међу њима се, како наводи лист, издваја осам најважнијих: Острог, Морача, Савина, Ђурђеви ступови, Михољска превлака, манастир Светог Петра Цетињског, црква Светих апостола Петра и Павла и манастири на Скадарском језеру.

Током претходних векова на подручју данашње Црне Горе подигнут је изузетно велики број богомоља (српских православних цркава и манастира), који представљају прворазредни корпус нашег националног културног наслеђа, рекао је историчар Дејан Ристић.

Најстарије богомоље истичнохришћанског обреда на овом подручју, казао је он, подизане су од стране српских великаша и припадника клера и у преднемањићком периоду.

Ристић подсећа да је архиепископ Свети Сава I Српски, одмах по стицању аутокефалности СПЦ, 1219. основао осам нових епископија, међу којима је посебан значај одувек имала Зетска, која је током времена прерасла у данашњу српску православну Митрополију црногорско-приморску.

Седиште Зетске епископије Свети Сава успоставио је те исте 1219. или најкасније 1220. у манастиру Светог архангела Михаила на Превлаци у Боки Которској, казао је Ристић.

Он је, поред осталог, као једну од свакако најпознатијих издвојио и цркву Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, коју је крајем 12. века као своју задужбину подигао хумски кнез Мирослав, старији брат великог жупана Стефана Немање.

За ову светињу је нерескидиво везан и један од најзначајнијих споменика српске писмености, а то је знаменит Мирослављев јеванђелистер, који се данас чува у београдском Народном музеју, рекао је Ристић.

Никшићана у исти глас изговара "Оче наш"! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА