Најновије

ВИШЕ НЕ МОРАЈУ ДА БРИНУ, СКРОЗ ЗАВИСЕ ОД НАТО-А: Хрватској ће ваздушни простор чувати алијанса?!

Хрватска до 2023. године више нема шансу да набави нови борбени авион, а питање је може ли до тада да набави неки квалитетан половни, који би могао да буде модернизован, а пилоти и механичари обучени и прилагођени постојећој инфраструктури, пише загребачки „Јутарњи лист“ и констатује да је Хрватска на прагу одлуке да јој ваздушни простор чувају савезничке НАТО чланице.

Хрватски МиГ-21 (Фото: morh.hr)

Лист подсећа да је министар одбране Дамир Крстичевић први пут претходних дана јасно поручио да ни ова влада неће решити питање борбених авиона и то, како наводе, три године пре спуштања на земљу свих МИГ-ова, јер им истичу ресурси.

Пољска је пре неколико дана уговорила набавку 32 америчка авиона Ф35. Први ће јој стићи за четири године. Бугарска је прошле године купила осам авиона Ф16 блок 70/72. Испорука је 2023. и 2024, подсећа лист.

„Јутарњи“ такође наводи да је Хрватска у процес набавке нових борбених авиона кренула пре пуних тринаест година. Време је, истиче лист, утрошено узалуд јер је Хрватска сада на прагу одлуке да јој ваздушни простор чувају савезничке НАТО чланице, највероватније Мађарска и Италија.

Лист констатује да је ситуација с борбеним ваздухопловством пред колапсом, на шта, како кажу, указује и чињеница да су војни команданти почели јавно да износе податке о лошем стању и шаљу критике политичарима.

Да би Хрватска могла да затражи надзор свог ваздушног простора од НАТО савезника, први је недавно проговорио генерални директор Главног штаба вицеадмирал Роберт Храњ.

– Ми као чланица НАТО-а имамо одређене опције на располагању, када вам државе НАТО-а у договору с вама пружају помоћ. Ја се само надам да то неће бити дуготрајно решење – рекао је тада Храњ.

На њега се надовезао командант ХРЗ-а генерал Михаел Крижанац. „Имамо ми механизме као и друге чланице НАТО-а које немају ту способност“, поручио је Крижанац. А потом политичарима казао оно што се годинама јавно није чуло од једног војног команданта:

– Ако је цена неког силовања решења то да ја одлазим удовицама на врата, ја то прихватити нећу.

„У Хрватској се 13 година потрошило на израду студија, анализа, изузетно лош ремонт МИГ-ова који смо масно платили, а данас имамо тек осам авиона на папиру и два до четири на располагању“, наводи лист и додаје да је спроведен један тендер који је пропао због уверења да је Израел најјачи на свету, а да власништво америчког произвођача не значи ништа.

У пројекцијама буџета за наредне године средстава за авионе нема.

Ако следећа влада не буде ХДЗ-ова, она ће ићи на анализирање свих одлука па и ове и поновно ће се изгубити време, наводи лист и констатује да до неког можда новог удеса МИГ-а, када ће Хрватска спустити све преостале авионе на земљу, обавестити НАТО да не може да жува свој и заједнички савезнички простор и тако завршити причу о борбеном ваздухопловству.

Бранилац Европе 2020” је у ствари “Барбароса 2”! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА