Најновије

Јесу ли се америчке снаге повукле из 15 база у Ираку?

Ирачки парламент 5. јануара изгласао је резолуцију којом се захтева прекид стране војне присутности у земљи.

Ирак (Фото: Јутјуб)

Тренутно се могу чути опречне вести о повлачењу америчких трупа из 15 војних база у Ираку.

Док медијски извештаји потврђују такве информације, Министарство одбране Ирака негирало је тачност тих навода, као и намеру Немачке, Француске и Аустралије да се повуку према датом распореду.

Ирачки и арапски медији пренели су речи Алија ал-Ганмија, члана ирачког парламента, који је казао да су се америчке снаге заиста почеле повлачити из 15 војних база, истичући да је њихово присуство сведено на две базе: прва је у Ербилу (Ирачки Курдистан), а друга у Аин ал-Асаду у Анбару, на западу земље.

Такође су пренели да је парламентарни Одбор за сигурност и одбрану саопштио да су Француска, Немачка и Аустралија поднеле захтев Команди заједничких операција Ирака како би био одређен распоред за повлачење њихових трупа из Ирака.

Међутим, генерал Тахсин ал-Кафаји, ПР ирачког Министарства одбране, негирао је такве извештаје, рекавши да се "америчке снаге нису повукле из било које базе".

Додао је да ће се "америчко повлачење одвијати у координацији с ирачком владом", напомињући истовремено да је "САД смањио број својих војника у неким војним базама".

Такође је нагласио да "Немачка, Француска и Аустралија нису откриле своје планове за повлачење трупа, нити су ирачкој влади доставиле посебан распоред везано за њихово повлачење из земље".

Ирачки парламент 5. јануара изгласао је резолуцију којом се захтијева прекид стране војне присутности у земљи, а ирачка влада упутила је захтев Америци у вези с тим питањем, који је потоња одбила провести.

Таква догађања уследила су након убиства генерала Касема Сулејманија, команданта јединица Кудс у иранској Револуционарној гарди, и Абу Махдија ал-Мухандиса, заменика шефа ирачке Народне мобилизације, у ваздушном нападу у близини аеродрома у Багдаду 3. јануара.

Прочитајте ОВДЕ  каква то шпијунска афера дрма планету.

Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА