Најновије

67. Мартовски фестивал од 25. до 29. марта 2020. у Дому омладине Београда

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, 67. по реду, познатији као Мартовски фестивал, биће одржан од 25. до 29. марта, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Дому омладине Београда.

Са конференције за медије (Фото: Дом омладине)

Помоћник градоначелника и председник Одбора Мартовског фестивала, Андреја Младеновић подсетио је да је ово фестивал са најдужом традицијом у Србији, али и у региону, и Град Београд поноси се што је у свету филмске уметности управо он домаћин и организатор фестивала са тако дугим трајањем.

– Београдски фестивал документарног и краткометражног филма је стална манифестација у области културе од значаја за Град Београд. Покровитељи фестивала су Град Београд, Министарство културе и информисања Републике Србије и Филмски центар Србије. Пријатељ фестивала је компанија „Лукоил Србија”. Надам се да ћемо испунити очекивања филмских стваралаца и публике, те да ће у што већем броју посетити фестивал и погледати филмове. Оно што је специфично за овај фестивал јесте могућност да публика разговара са ауторима и кроз радионице сазна нешто више о темама које их занимају. И претходних година инсистирали смо на томе да се и пратећи програм фестивала што више обогати изузетно цењеним и важним ауторима у овој области – рекао је Младеновић.

Осврћући се на славне уметнике којима је овај фестивал био „одскочна даска”, додао је да ће и ове године бити пружено довољно информација и шанси, посебно домаћим ауторима, како би се приказали у што бољем светлу.

– Желимо да младе људе који кроз своје покушаје прављења кратких играних филмова улазе у свет филма, подстакнемо да буду активни и конкурентни у овом делу уметности, који је врло тешко освојити. Такође, што се тиче броја награда и категорија, концепт фестивала остаје исти – казао је Младеновић.

Градски секретар за културу Иван Карл нагласио је да 67. Мартовски фестивал постаје јавно добро свих нас, као што неки филмови после одређеног броја година постају „паблик домаин” филмови, што значи да свако може да их гледа.

– Мартовски фестивал као нека врста „паблик домаина” свих људи који прате филм на простору бивше Југославије, а поготово у Београду, био је можда место првог сусрета са филмском уметношћу. Град Београд, односно Секретаријат за културу, определио је осам милиона динара за овогодишње издање, али је тај буџет захваљујући покровитељима овог фестивала знатно већи. Дом омладине Београда, који није само домаћин већ и организатор фестивала, показао се као добро решење како за Мартовски тако и за Београдски џез фестивал – казао је Карл и додао да постоје сви предуслови за једно добро издање.

Ненад Драговић, в.д. директора Дома омладине Београда, подсетио је на то да су организациони послови Београдског фестивала документарног и краткометражног филма већ четврту годину заредом поверени овој институцији. Он је истакао да ће Дом омладине и ове године учинити све што је у његовој моћи да Мартовски фестивал оправда поверење и привуче бројну публику.

– Пред нама је био озбиљан посао да фестивал осавременимо, приближимо духу времена и поставимо на здраве основе, не заборављајући његову традицију. У припреме 67. Мартовског фестивала ушли смо са много већим искуством и сви заједно вредно радимо на томе да ове године фестивал буде програмски још квалитетнији и успешнији – рекао је Драговић и додао да је важно обезбедити дуготрајност и нови значај фестивала за времена која долазе.

Уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић истакао је да се овај фестивал налази између традиције и нових околности.

– Исти је број награда и такмичарски програм, какав је био и претходних година. Имамо документарне филмове до 50 минута и преко 50 минута, кратке игране, анимиране, видео-арт и кратке игране филмове који су у међународној селекцији – рекао је Дабић.

Цена улазница биће иста као и прошле године, 200 динара, док ће студенти филмских академија уз индекс моћи бесплатно да посећују пројекције.

Прочитајте ОВДЕ   ко то позива домаћу публику на руски хит филм “Лед 2”.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА