Најновије

АКАДЕМСКА ЗАЈЕДНИЦА ТРАЖИ ОСТАВКЕ: "РТС одговорна за медијски мрак! Обмањивањем грађана омогућава да Вучић и његова клика буду на власти"

Представници академске заједнице су данас затражили оставке целокупног руководства Радио телевизије Србије (РТС) - чланова Управног одбора и Управног савета, директора и главног и одговорног уредника Информативног програма, наводећи као разлог свесно и намерно кршење закона.

Слободан Првановић тражи да руководство РТС поднесе оставку (Фото: Јутјуб)

“По закону су обавезни да грађане информишу истинито, без цензуре и не служећи интересима ниједне партије”, рекао је испред зграде РТС научни саветник из Института за физику Слободан Првановић.

Он је најавио да ће, уколико тај захтев не буде испуњен, чланови академске заједнице организовати протест 29. фебруара на београдском Тргу Николе Пашића.

Првановић је навео да је пре три недеље затражено да РТС промени уређивачку политику и начин извештавања, што се није догодило.

“Позвали смо све странке да искажу сагласност са нама или да се не слажу. Током три недеље се владајуће партије нису изјасниле. То је битно, јер по закону, РТС не сме да служи интересима ниједне странке”, рекао је Првановић.

Он је шефа државе и лидера Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића позвао да каже шта мисли о захтевима академске заједнице и демантује тврдњу да РТС служи интересима СНС.

Првановић је изјавио да РТС "обмањивањем грађана омогућава да Вучић и његова клика буду на власти, да владају тако што обмањују грађане помоћу јавног сервиса".

“То је недопустиво. Јавни сервис мора да служи интересима свих грађана, а не било које партије. Не тражимо да РТС промени уређивачку политику за 180 степени, већ да почну да поштују закон, баве се објективним професионалним новинарством, имају критичан однос према свима и грађанима пружају потпуну информацију”, навео је Првановић.

Према речима бившег ректора Универзитета у Београду Марије Богдановић, програми РТС и осталих ТВ са националном фреквенцијом "приказују да живимо у идеалном времену, где нема проблема, сиромаштва и скандала, где су људи пресрећни што раде у немогућим условима за мале плате и што одлазе млади".

“Све се заташкава, тако да када гледате те емисије имате утисак да заиста живимо у друштву где је све добро”, изјавила је Марија Богдановић.

Она је рекла да не може да схвати да новинари имају степен цензуре којим "надмашују" и Вучића и његове поданике, "који понекада изгубе могућност самоконтроле када се обраћају новинарима и људима".

“Зашто новинари РТС не могу да прихвате да разговарају са људима из опозиције, људима различитих схватања, стручњацима”, упитала је Марија Богдановић.

Научни саветник из Института за медицинска истраживања Владан Чокић је оценио да је РТС одговорна за медијски мрак, мада би требало да буде узор другим медијима.

“Можда су људи са РТС само извршиоци наредби режима,” изјавио је Чокић, уз поруку: "Одговорност је на вама”.

“Знајте да ничија до зоре није горела, неће ни њима. Увек постоји дан после, дан морала, где ће одговорност бити на вама. Они ће отићи, али ви ћете одговарати за овај медијски мрак", додала је он.

Чокић је рекао да свим европским институцијама и медијима треба преносити у каквом се медијском мраку Србија налази, "под режимом који је успоставио аутократију".

Прочитајте ОВДЕ која ће држава ускоро повући признање тзв. Косова.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА