Најновије

Додик прети одцепљењем Републике Српске од БиХ због Уставног суда!

Председник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић данас је одбацио захтеве из Бања Луке за променама закона о Уставном суду БиХ, а члан Председништва БиХ Милорад Додик истодобно је запретио отцепљењем РС-а уколико се закон не промени.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић су раније током дана најавили како ће српски дужносници у телима власти БиХ блокирати доношење било каквих одлука све док се не промени садашњи начин функционирања Уставног суда, односно док из њега не оде троје страних судаца.

Изетбеговић је на тај ултиматум одговорио поруком како је реч о потпуно неприхватљивом захтеву.

Додик: РС ће ићи својим путем и отићи ће

Но то Додика није спречило да оде и корак даље најавивши неизравно отцепљење од БиХ те казавши како ће у новонасталој ситуацији РС "ићи својим путем и отићи".

"Решење ће бити да ће РС ићи својим путем и отићи ће. Значи да ће формирати своје државна независна тела и функционисати на територију РС-а. Има све елементе државе, своје институције, свој народ", казао је Додик за телевизију Н1.

Нова криза у БиХ избила је јер у РС-у не желе прихватити одлуку Уставног суда по којему је пољопривредно земљиште власништво државе а не ентитета. 

Изетбеговић је сада оптужио Додика да већ петнаест година стално производи нове кризе у БиХ а сада то чини појачаним интензитетом.

"У овом тренутку је то потпуно неприхватљиво а питање је хоће ли икада бити прихватљиво. То је напросто уставна категорија, као рецимо ентитетско гласање. Можемо се једнога дана, некад у даљој будућности, евентуално договорити да ово двоје решимо у пакету", казао је Изетбеговић за портал Фактор.

Ентитетско гласање је механизам који ентитетима а углавном РС-у омогућује да у државном парламенту блокира доношење било којег закона уколико га не подржи најмање две трећине заступника који долазе из једног ентитета.

Изетбеговић: Према Дејтонском споразуму односе се као према шведском столу

Изетбеговић је казао како се у РС-у према Даyтонском споразуму односе као према шведском столу с којега узимају само оно што им се свиђа. 

"И ми бисмо радо изабрали земљу без ентитетских подела, парламентарне процедуре без ентитетског гласања, именовања без паритета који су редовно на штету најбројнијег народа али Даyтонски мировни споразум је прихваћен и потписан такав какав је. И примењиваће се у целости. Уставни суд с неовисним и професионалним страним суцима је неопходан овој земљи и никакви ултиматуми нити блокаде нас неће натерати да се одрекнемо тог механизма", казао је челник највеће бошњачке странке у БиХ.

И бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић одбацио је захтеве из РС-а.

ОХР: Ентитети морају поштовати одлуке Уставног суда

"Уставни суд доноси одлуке које смо сви дужни поштовати и о њима нема расправе. Свако одбијање одлука Уставног суда представља казнено дело и сада су на потезу Тужитељство БиХ и Уред високог представника (ОХР) као и државе које су сведоци Дејтонског споразума", казао је новинарима у Сарајеву Шефик Џаферовић.

Из ОХР-а су на ултиматум из Бање Луке реагирали изјавом у којој су навели како ентитети морају поштовати одлуке Уставног суда и да о томе нема расправе.

Слично стајалиште стигло је и из велепосланства САД-а у Сарајеву. Навели су како је Уставни суд тај који одлучују што је у складу с уставом а не политичари.

"Поштивање уставног поретка и уставних обавеза није дискреционо право већ обавеза у било којој земљи у Европи", стајалиште је амбасаде САД.

Прочитајте ОВДЕ    каква је то информација процурела у јавност.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА