Најновије

"ОСЕТИО АМЕРИЧКУ СРЏБУ": Гренел појачава притисак на Приштину, Курти планира то да искористи, али ту није крај захтева из САД!

Америка појачава притисак на новоизабраног премијера Косова Аљбина Куртија да укине таксе на робу из Србије, а то ће бити само један од уступака које ће Америка тражити од власти у Приштини, сматрају саговорници. У међувремену, специјални изасланик Ричард Гренел јуче је поновио да таксе морају да буду укинуте због инвестиција.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Гренел је затражио од Приштине да укине таксе од сто одсто Београду, и то без реципроцитета, а из Амбасаде САД у Приштини јуче је речено да Доналд Трамп и амерички амбасадор у Берлину имају исти став по том питању.

- Нова косовска влада треба да укине ту меру, а да Београд треба да прекине кампању повлачења признања косовске независности - речено је у Амбасади САД у Приштини.

Дан раније, објављено је да специјални изасланик америчког председника за преговоре Косова и Србије Ричард Гренел не подржава идеју Куртија о увођењу реципрочних мера Србији. То је рекао његов портпарол Дик Кастин и истакао да Гренел подстиче Косово да укине таксу без реципроцитета.

- Косово треба да укине таксу на робу из Србије, без спровођења реципроцитета. Дакле, без реципрочних мера. Не само да суспендује таксу, већ да је потпуно укине - додао је Кастин за радио "Слободна Европа".

Гренел се јуче истом поруком огласио и на Твитеру.

"Таксе треба укинути да би инвестиције функционисале. То је од суштинске важности", написао је Гренел на свом Твитер налогу.

Коментаришући поруке које стижу из САД, премијерка Србије Ана Брнабић је изјавила да су од тога што је Приштина увела таксу на робу из Србије штету имали и грађани Србије и Косова и оценила да ће они напуштати земљу ако им се не понуди другачија перспектива.

- Важно је да се остави прошлост и да се грађанима понуди дугачија перспектива јер су због такса и грађани Косова имали штету због повећања цена и неповећавања броја радних места. Ако грађанима не понудимо другачију перспективу, отићи ће из земље. То није начин да кренемо у будућност. Кракоточним потезима, као што је отварање авионске линије између Београда и Приштине и изградњом путева грађанима, биће понуђена боља перспектива - казала је Брнабићева.

Шта Гренелова порука значи? Дугогодишњи новинар са Косова и Метохије Миливоје Михајловић оценио је да је најава Аљбина Куртија о реципроцитету за укидање такса служи само за то да од реципроцитета одустане и да то онда прикаже као уступак Вашингтону.

- Курти, иначе, у овом тренутку ни не зна шта значи реципроцитет на укидање такса. Никоме то није јасно. То је употребио као политичку флоскулу, да би изашао из тамног вилајета у који су грађане Косова увеле те шверцерске таксе. Курти ће таксе укинути из практичних разлога, а један је да су основне животне намирнице поскупеле и до 30 одсто - рекао је Михајловић.

Додаје и да је управо то поскупљење животних нармирница довољан разлог да Курти грађанима објасни укидање такса.

- Али Курти ће то приказати као уступак Вашингтону. Он жели да успостави добре односе са Гренелом јер је осетио шта значи америчка срџба - четири месеца није успео да формира владу. Други бенефит од укидања такса је смањење шверца, јер стављање баријера на проток робе значи отварање врата за шверц - казао је Михајловић.

Политички аналитичар с Косова Фатмир Шехоли каже да притисци из САД тек следе.

- Гренелева изјава није обична изјава дипломате него чврст став САД. Видљиво је да Гренел и Трампова администрација желе да агресивним приступом приморају обе стране на велике уступке. Сматрам да ће влада Куртија морати да се суочи са истинским стратешким циљевима Америке на Западном Балкану и да је укидање такса само један од уступака које ће Америка тражити - казао је Шехоли.

Стефановић: Ценим притисак САД

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да цени притисак који се из САД врши на Приштину да се укину таксе и изразио очекивање да ће то дати резултате.

- Питање такса је чисто питање међународног права, пошто је и Приштина потписала ЦЕФТА споразум, у складу са Резолуцијом 1244. Приштинске институције крше, пре свега ЦЕФТА споразум и нажалост нема довољно санкција за то. Ипак, нисам увек био оптимиста јер ми се чини да тај притисак може да буде већи. Србија није оптимиста по питању могућности повећања притисака на Приштину, с обзиром на то да Приштина већ седам година не примењује ни споразуме потписане у Бриселу. Очекујем да ће се међународно право поштовати. Увођење тарифа на робу из Србије и Босне и Херцеговине је и непоштовање међународног права - казао је Стефановић.

Прочитајте ОВДЕ   чиме то прети Додик.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА