Најновије

РУСИЈА ДАЛЕКО ИСПРЕД СВИХ СИЛА: Путин се не плаши Трампових претњи!

Ако се САД не договоре са Русијом и Кином око контроле атомских арсенала, Америка ће почети да прави најмоћније атомско оружје на свету!

Путин и Трамп (Фото: Јутјуб)

Ова Трампова претња изречена пред америчким гувернерима и пред ТВ камерама, уопште није уплашила државно и војно руководство Русије јер у Москви сматрају да су они од 10 до 15 година испред других земаља у прављењу најсасвременијег па тако и најопаснијег оружја.

Трамп је истакао да велике државе троше милијарде долара за наоружање, али није рекао да управо САД имају највећи војни буџет на свету. Лидери САД, Русије и Кине су свесни да је безумно трошење милијарди за пуњење арсенала, али засада нема договора у заустављању трке у наоружању.

У жељи да охрабри оне који су се можда уплашили од супербрзих ракета које Русија прави, Трамп је минулих дана казао да САД има такође супербрзе ракете које лете седам пута брже од обичних. Трамп је објаснио да су Пентагону потребне такве ракете јер их има и Русија.

Иако је добро познато да су још у совјетско време стручњаци размишљали о прављењу супербрзих ракета, а сада Трамп тврди да су Руси можда освојили нове технологије. У току ове године САД намеравају да појачају рад на прављењу хиперсоничног оружја за шта је обезбеђено пет милијарди долара, што је потврдио министар одбране Марк Еспер.

Осим што праве нове ракете Американци су модернизовали бојеве атомске главе за балистичке ракете које се налазе на подморницама. Американци тврде да су до 2018. године Кинези спровели двадесет пута више испитивања супербрзог оружја од САД.

Ипак, Вашингтон највише страхује од најновијег хиперсоничног руског оружја које полако стиже у војне јединице. Реч је крилатом блоку "Авангард".

Један од главних адута руске одбране у евентуалном ракетном рату велесила је многохваљени најновији систем С-500 познатији још као "Прометеј". Раније се говорило да би испитивања требало да се спроведу током ове године, а да 2025. стигну на бојево дежурство. Али произвођачи су пожурили, а руски генерали су током прошле године били задовољни резултатима гађања нових ракета за које тврде да немају такмаца у свету.

У плану је да први системи С-500 у јединице стигну до краја ове године. тај систем може ракетама да пресреће противничке циљеве на раздаљини од 3.500 километра. Већ сада су за те системе заинтересовани Кина и Турска.

Намена С-500 је да уништава балистичке ракете противника, али и друге летеће циљеве. Он треба да штити велике градове и индустријске објекте као и стратешке циљеве.

Посебно важно је да ће ракете С-500 моћи да пресретну и противничке хиперсоничне ракете које лете брзином од пет махова. Моћи ће да обара и ниско летеће сателите. Конструктори тврде да се С-500 "Прометеј" може сматрати првим поколењем противкосмичког оружја. Радарски уређаји С-500 ће моћи да открије на раздаљини од 600 километара десет балистичких хиперсоничних циљева.

Са најновијим руским ПВО системом ће моћи да се брани небо и простор од ракета средњег домета, а обараће и ракете које се буду налазиле на висини до 200 километара. За разлику од система С-300, ракета којом је наоружан С-500, биће далеко бржа и паметнија па ће зато и моћи да обара брзе противничке ваздушне циљеве. Осим тога, С-500 ће истовремено моћи да гађа десет мета.

Директор руског државног холдинга Ростех Сергеј Чемезов тврди да ће серијска производња С-500 почети у другој половини ове године. У ближој будућности се планира да се направи и верзија С-500 која би била на великим руским војним бродовима.

Изузетно је важно што ће руски ПВО системи С-400, затим Антеј-2500 и С-350 "Витез", бити међусобно повезани и образоваће комплексни ПВО систем за одбрану из ваздуха.

Руски ракетни експерти кажу да захваљујући равнотежи страха нема тог државника који би кренуо у атомски рат у коме победника не може бити. Стручњаци кажу да земљу која има 200 ракета нико не сме да нападне јер ако као одговор на напад полети барем половина ракета ка противничкој територији, а од тога стигне до циља половина, то ће бити довољно да се земља претвори у пакао.

Парада 9. маја – тест добрих намера

Један од показатеља колико је Трампу стало до нормализације односа са Русијом биће 9. мај ове године. Путину је Трамп обећао да ће настојати да дође на обележавање 75. годишњице победе над фашизмом. Овогодишња парада ће бити знатно већа од минулих. На Црвеном тргу ће учествовати 15.000 војника и 375 јединица војне технике. Поред руских војника и официра маршираће и војници из 20 пријатељских земаља, а међу њима ће бити и гардисти из Србије.

Лавров открио формулу

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио је ових дана да је у случају компромиса Русија спремна да се одрекне дела савременог оружја. Али то исто морају да учине и друге земље које праве модерно оружје. То значи да би "Авангард" и тешка ракета "сармат" могли да буду укључени у нови договор о контроли оружја.

Прочитајте ОВДЕ да ли је Ми-24П издржао погодак гранате 57мм.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА