Најновије

СОРОШ ПОНОВО УДАРИО НА КИНУ: "Си Ђинпинг је претња за ЕУ"

Кинески председник Си Дјинпинг представља претњу за Европску унију и њене вредности, наводи милијардер Џорџ Сорош у ауторском тексту за “Проџект синдикат”.

Џорџ Сорош (Фото: Јутјуб)

Сорош тврди да ни политичари ни шефови европске индустрије не схватају заиста претњу коју представља Сијева Кина. Он истиче да је након Брегзита у Великој Британији нарочито велика жеља да се пригрли Кина, јер британски премијер Борис Џонсон жели да се дистанцира од ЕУ што је више могуће и да изгради слободно тржиште неспутано ЕУ регулацијама.

У тексту стоји и да је компанија Хуавеј са доласком Сија на власт изгубила аутономију коју је имала до сада, као и да свака кинеска компанија, мора да слуша наредјења Комунистичке партије. Тако ће дозвола Хуавеијевој 5Г мрежи у Европи омогућити Кини да "уцењује" и "саботира" ЕУ у будућности, тврди Сорош.

“Јасно ми је да под Сијем Кина представља претњу вредностима на којима је основана ЕУ. Очигледно, то није јасно ни лидерима држава чланица ЕУ, нити лидерима у индустрији, посебно у Немачкој”, пише Сорош.

Према његовим речима, уместо да се воде унапред изгубљену битку против доминације Хуавеија на тржишту 5Г, САД и ЕУ, или само ЕУ, требало би да сарађују у изградњи Ериксона и Нокије као одрживе конкуренције. У тексту се наводи и да ће се Си састати са шефовима држава и влада 27 чланица ЕУ на самиту ЕУ и Кине у Лајпцигу у септембру. Додаје се да Европљани морају да схвате да ће кинески председник однети потребну политичку победу уколико га европски шефови држава и влада не позову на одговорност и не доведу у питање његово непоштовање људских права, посебно на Тибету, Синђијангу и Хонгконгу.

“Само кинеско политичко руководство може да одлучује о Сијевој будућности. Штета нанета његовим погрешним руковањем епидемијом коронавируса постала је толико видљива да то сигурно препознају и кинеска јавност и Политбиро. ЕУ не би требало свесно да олакша његов политички опстанак”, закључује Сорош.

Прочитајте ОВДЕ ко би могао да буде кандидат демократа на изборима за председника САД.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА