Најновије

ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ: Kажу да је коронавирус биолошко оружје, а ево шта кажу стручњаци!

Број жртава корона вируса премашио је 1.000, а новим бројем преминулих бујају и теорије завере. Међу најпопуларнијим су да је вирус заправо ослобођено биолошко оружје, лабораторијски експеримент који је пошао по злу, као и да Кина спаљује тела преминулих . Шта кажу стручњаци о томе?

pixabay. com)

- СЗО се не бори само против вируса, већ се бори и против тролова и теорија завере које подривају наше напоре - рекао је у суботу генерални директор СЗО.

Које су то најпопуларније терорије које круже друштвеним мрежама и медијима?

ТЕОРИЈА БРОЈ 1: Биолошко оружје које је направила Кина

Већ дуго се нагађа да је корона вирус заправо дело човека, односно да је настао у лабораторији Института за вирологију у Вухану. Постоје бројне варијације ове теорије - од тога да је случајно процурео до тога да намерно пуштен.

- Контроверзно мишљење: Кина прикрива корона вирус. Много је горе него што медији тврде. Кина није земља трећег света и сигурно има добро образовано медицинско особље и лекаре. То је заташкавање случајно процурелог биолошког оружја - навео је један корисник Твитера.

- Ако постоје сазнања о епидемији и информације се не деле са целим светом, на крају ће се открити и тада ће једини закључак бити да је био оружје коришћено против њих! - пише други.

- Дакле, кинеска влада је синтетизовала корона вирус као биолошко оружје, али процурило је, покушала је да је обузда, али нису успели, они знају шта су направили, зато и агресивне мере против становништва. Свет сада мора помоћи Кини или ћемо ускоро умрети! - навео је на Твитеру Фарук Онтарио.

Шта кажу стручњаци?

Према мишљењу стручњака, корона вирус није настао у лабораторији. Чак, корона вирусе су велика породица вируса од којих је тек за седам (рачунајући и овај тип који је изазвао епидемију) познато да нападају људе. Већина вируса из ове породице напада животиње.

- Молим вас, престаните са теоријама завере! Корона вирус НИЈЕ направљен у лабораторији. НИЈЕ биолошко оружје. Корона вируси су чести и чине око 20 одсто свих прехлада годишње. Они посебно лоши попут САРС-а и МЕРС-а потичу од слепих мишева одакле прелазе на људе - објавио је на Твитеру доктор Дејвид Џејкобс, оснивач "Coalition of Ontario Doctors" из Канаде.

И професор Ричард Ебрајт, стручњак за хемијску биологију на Универзитету Рутгерс, сматра да вирус није направљен у лабораторији.

- На основу вируса и својстава вируса нема назнака да је то био инжењерски вирус - написао је он.

Према мишљењу доктора Андрзеја Хорбана, стручњака за заразне болести из Покрајинске заразне болнице у Варшави вирус не задовољава критеријуме биолошког оружја, јер да јесте "требало би да убије између 20 и 30 процената заражених".

Коронавирус има веома низак постотак смртности у односу на број заражених - између један и два процента. Такође, већина пацијената који су умрли од корона вируса били су средњих година или старији и већ су патили од хроничних болести.

ТЕОРИЈА БРОЈ 2: Америка је направила вирус због трговинског рата са Кином

Поједини руски медији такође тврде да је реч о болести насталој у лабораторијским условима, с тим да прича има и мали додатак - вирус је дело Американаца.

Руска телевизија "Канал један" у склопу дневника цео један сегмет посветила је корона вирусу, двосмислено извештајући о њему. Чак, у емисији је гостовао "стручњак" који је сугерисао да је корона вирус вештачка болест коју су направили амерички научници у покушају да ослабе економију Кине усред преговора о трговинском рату између Пекинга и Вашингтона.

Водитељ је чак цитирао дезинформације на мрежи, тврдећи да је болест "етничко био оружје".

Шта кажу стручњаци?

Не постоје докази да је вирус настао у лабораторији.

ТЕОРИЈА БРОЈ 3 : Кина спаљује заражена тела?

Још једна популарна тврдња на друштвеним мрежама везана за корона вирус је да се у Вухану, центру епидемије, спаљују тела преминулих од вируса.

Ове тврдње прво су се појавиле на Твитеру, праћене бројним снимцима на којима се наводно види како запослени у крематоријумима скупљају тела по стамбеним зградама и одвозе их на спаљивање, као и оних са низом возила погребних предузећа.

Како су се слична нагађања ширила мрежама, тако се појавио и нови "доказ" - мапа са меторолошког сервиса Wиндy.цом која показује огромну количину сумпор-диоксида у ваздуху изнад Вухана и његове околине.

Један твитераш навео је да је раст нивоа сумпора указује на испуштање органских материја у ваздух, односно да је реч о масовним кремацијама које Кина покушава да прикрије.

Затим су поједини медији пренели писање листа који се зове "Epoch Times".

- Од 28. јануара 90 одсто наших запослених ради 24 сата дневно. Не можемо да се вратимо кући. Заиста нам треба више радне снаге. Скоро сво особље у сваком погребном предузећу у Вухану је ангажовано, а коморе за кремацију раде 24/7 - пренео је поменути лист речи извесног Јуна, радника крематоријума из Вухана.

У целу причу укључили су се и корисници озлоглашеног форума 4цхаин, који су "пронашли" информацију да спаљивање једног људског тела ослобађа 113 грама сумпор диоксида. То значи, да би ниво сумпор диоксида био повећан на ниво на којем је био претходних дана, потребно је спалити 13.968 тела. Подсећамо, званични подаци су да је од корона вируса преминуло 1.100 људи.

Шта су чињенице?

Чињеница је да се приликом кремације у ваздух испушта сумпор-диоксид. То се догађа и код спаљивања медицинског отпада и лешева животиња, што би могло да буде и једно од објашњења због чега је концентрацију сумпор-диоксида повећана. Такође, разлог би могла да буду нуклеарна постројења, или индустријска подручја у околини Вухана.

Званичан коментар кинеских власти у вези појачаног загађења није било.

Католички свештеник са Роунд Ајленда изазвао је бес јавности након што је прошле недеље забранио политичарима који подржавају право на побачај да се причесте у његовој парохији. И не само то, него је бранио педофилију.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА