Најновије

АМЕРИКАНЦИ ЧВРСТО ИНСИСТИРАЈУ НА УКИДАЊУ ТАКСИ! Ево како је прошао састанак у Минхену! Многе ствари одлучене? (ФОТО/ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић састао се данас поподне, одмах по доласку у Минхен, са специјалним изаслаником председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом.

Изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Након састанка председник се обратио уживо из Минхена. 

- Американци инсистирају на укидању такси хитно, као и на томе да се наставе разговори између Београда и Приштине - рекао је Вучић, и додао да је инсистирао на четири слободе.

- Слободи на несметаном протоку људи, роба и капитала. У сваком случају, људи у Србији знају, за нас по том питању нема лаких разговора - рекао је Вучић.

Како каже, морамо да сачувамо  мир и стабилност, као и убрзани економски развој земље, чувајући националне интересе.

Неопходно укинути таксе

- Гренел је отворено и нескривено рекао да је неопходно укинути таксе, и сигуран сам да ћемо и у будућности бити изложени таквој врсти порука. Имали смо отворен и искрен разговор, који за нас никада није лак, али сам задовољан због чињенице да је Гренел овако чврсто приступио укидању такси - рекао је Вучић.

Како је истакао, то је од великог значаја за све грађане Србије.

- Што ми економски будемо снажнији, снага Србије и животни стандарди људи ће бити неупоредиво већи - рекао је Вучић и захвалио се Гренелу, Помпеу и Трампу на овом ставу.

Како каже, имао је много тешких дана, али како додаје, сутра очекује један од напорнијих.

- Очекујем два важна панела, посебно се спремам за панел са немачким инвеститорима, који ме такође сутра очекује. Желимо да представимо Србију као добу дестинацију за улагања - рекао је Вучић.

Такође, додаје Вучић, разговараће и са министром спољних послова Кине, и истиче колико је то важно за Србију.

- Имаћу много састанака, представљаћемо нашу политику и борићемо се за интересе Србије - рекао је Вучић.

Како каже, то није процес који траје један сат, већ неколико месеци.

- Хоћемо да доведемо све у Србију и да напредује број инвестиција. Желимо да отварамо границе ка Европи - рекао је Вучић.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Imali smo otvoren i iskren razgovor koji za nas nikada nije lak, ali zadovoljan sam što je Ričard Grenel ovako čvrsto za ukidanje taksi. Za nas nema lakih razgovora, to ljudi razumeju, a pritom moramo da sačuvamo mir i stabilnost i da obezbedimo ekonomski napredak uz očuvanje vitalnih nacionalnih interesa. Grenel neskriveno i vrlo snažno govori o neophodnosti ukidanja taksi. Kada se ukinu takse mi smo spremni da sednemo za sto. Sutra je jedan od najnapornijih i najvažnijih dana, čeka me 16 sati sastanaka i dva važna panela, jedan sa nemačkim investitorima koji je od izuzetnog značaja za nas. To je velika čast i prilika da predstavimo Srbiju. Hoćemo da dovedemo investitore u Srbiju, da otvorimo granice, da budemo slobodni u svakom smislu i ekonomski snažniji." - Predsednik Vučić nakon sastanka sa @richardgrenell specijalnim izaslanikom predsednika @realdonaldtrump za dijalog Beograda i Prištine. . . . “We had a difficult, but open and honest conversation with U.S. Special Envoy Richard Grenell, and I am pleased to hear his support for dropping the tariffs. These are not easy talks for us, and our people do understand that, but we are committed to maintaining peace and stability, ensuring economic progress and preserving our national interests. When taxes are abolished, we will be ready to sit down at the table. Tomorrow will be one of the busiest and most important days for me. Through 16 hours of meetings and two important panels, including one with German investors, I will have the great honour and an important opportunity of representing Serbia in Munich. We remain focused on bringing investors to Serbia, opening up our borders and strengthening our economy further.” - President Vučić after meeting with @richardgrenell U.S. Special Envoy of President @realdonaldtrump on the dialogue between Belgrade and Priština.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Ситуација у Босни и Херцеговини

Како каже, Гренелу је пренео да је помало забринут за ситуацију у БиХ, али и да се нада да ће сви заједно имати довољно снаге и памети да сачувају стабилност и мир.

- Разговарао сам телефоном са Додиком који ми је пренео свој став. Њега је то лично погодило и договорили смо се да у суботу детаљније разговарамо о томе - рекао је Вучић.

Како каже, очекује разговор из кога би сви могли да сазнају какве су идеје, и додаје да ће Србија увек бити уз свој народ.

Волим да добијем све информације, да будем добро припремљен, да о свим опцијама добро размислим, као и о последицама, а тек онда да се донесу одлуке - рекао је Вучић и додао да ће увек бити уз свој народ.

Мини-Шенген

Одговарајући на питање новинара како коментарише изјаву Аљбина Куртија да уствари мини-Шенгеном жели да створи четврту Југославију, Вучић је истакао да Курти не познаје довољно ни историју сопственог народа, али ни историју региона.

- Нико нема жељу да ствара било какву нову Југославију. Из Југославије смо излазили понижени и не ретко као последица стварања такве државе, остајали смо без 100.000 људи. Нико то не жели. Оно што желимо, ми не кријемо - рекао је Вучић.

Како каже, иза његове идеје се крије боља економија, као и бољи животни стандард за Србе, као и за Албанце.

- Видим да Курти то не разуме. Код њих су идеје раног 19. века и даље суштинске идеје и нећу у то да се мешам. Сутра ћемо потписати оквирни споразум. Ђурић ће то потписати са наше стране, и то је за нас од изузетног значаја. Ако заиста успоставимо авио и железнички саобраћај, значило би управо слободан проток људи, робе и услуге - рекао је Вучић.

Дешавања у Црној Гори

Поводом дешавања у Црној Гори, истакао је да, треба да имамо довољно снаге да сачувамо мир, јер је то, како каже, приоритет свих нас.

Коментаришући изјаву Вука Јеремића који је рекао да Вучић жели да преузме протесте у ЦГ, Вучић је рекао да му није јасно како он за кога су прво рекли да је издајник и да се договарао са Милом Ђукановићем, сада жели да сада протествује против њега.

- Они су контрадикторни. Њима је важно да кажу неку лаж против мене, без обзира да ли имају основа за то. Поштујем митрополита Амфилохија, има моју подршку, али ја нисам човек који је претерано заинтересован за обављање било каквих црквених послова, али јесам за то да се наш народ избори за своја права у Црној Гори, као и да се избори за права СПЦ у тој земљи - рекао је Вучић.

Председник Србије Вучић налази се у Немачкој, на дводневној Минхенској безбедносној конференцији, где ће имати низ билатералних састанака са страним званичницима.

Подсетимо, председник Србије је пред сам почетак састанка кратко рекао новинарима да очекује добар разговор са америчким дипломатом, а очекује се да ће разговарати пре свега о Косову, односно о обезбеђивању услова за наставак дијалога.

Гренел је последњих дана у више наврата поручио Приштини да укине таксе и то без увођења реципрочних мера према Београду.

Вучић је са Гренелом разговарао уочи сутрашње 56. Минхенске безбедносне конференције.

Како се сазнаје, сусрет са Гренелом је, иначе, само први у низу договорених и могућих састанака српског председника сутра у Минхену, где ће се окупити европска, али и "прекоатлантска" политичка елита.

Присуство званичника из кључних светских центара моћи и одлучивања чине овогодишњи минхенски форум за Србију неком врстом "чек поинт"-а пре свега у процесу решавања односа Београда и Приштине, као и питања судбине, односно капацитета Европске уније и процеса њеног проширења.

Тема овогодишње Минхенске безбедносне конференције је може ли Запад и даље да понуди одговоре на актуелне кризе у свету и будуће изазове.

Вучић је најуспешнији манипулатор у српској историји! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Танјуг

  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА