Најновије

ЕКСПЛОАТАЦИЈОМ НАФТЕ УНИШТИЛИ СУ СВЕ: Деца се рађају мутирана, умиру од непознатих болести! А за све су криви они...

Власти у Јужном Судану изгледа покушавају да заташкају колико је нафтна индустрија нанела штету здрављу локалног становништва. Отпадне јаме, земљиште загађено токсичним хемикалијама и тешким металима, довели су до озбиљних здравствених проблема локалаца, а све је више деце која се рађају са бројним дефектима.

Нафтна рафинерија (Фото: pixabay. com)

Извештаји показују да жене у Јужном Судану све теже остају трудне, а ако затрудне, готово свака трећа трудноћа заврши се побачајем или се роди дете са бројним аномалијама.

Војници и локално становништво које је било стационирано у близини нафтних бушотина кубури са озбиљним здравственим проблемима, а власти све време окрећу главу.

Бројна испитивања која су спроведена на захтев власти никад нису званично објављена, а показују забрињавајуће податке о загађењу воде и тла у тој земљи.

Рађају се деца без ногу и са по шест прстију

Аби Моу Кит превремено се породила, на свет је донела сина Пинга, дечака који има по шест прстију на рукама и једну закржљалу ногу, док му је друга ножица такође дефектна.

- Била сам у шоку када сам први пут угледала дете. Није био у стању да сиса, морао је да добија специјалну дохрану. Мислила сам да неће преживети - прича Аби док на рукама љуља свог сина.

АП је дошао у посед бројних извештаја стручњака која су рађена по налогу министарства и компанија која се баве експлоатацијом нафте и који показују на бројне пропусте који су довели до стравичног загађења животне средине. Међутим, ниједан од тих извештаја власти никад нису објавиле.

Како наводи ова агенција, ти извештаји су још 2013. године презентовани компанијама које се баве експлоатацијом, као и надлежном министру, али су они "проблем увек гурали под тепих". Људи који су сачинили те извештаје решили су да открију колико се власти у Јужном Судану нестручно баве експлоатацијом и на тај начин угрожавају животе не само локалног становништва него и будућих генерација.

- Јужни Судан води једну од најпрљавијих и најсиромашнијих нафтних операција на планети - каже Егберт Веселинк, члан холандске организације за заштиту људских права, који је до 2011. године радио у нафтном сектору Јужног Судана.

Ипак, за сада не постоји директан доказ да је нафтна индустрија на било који начин проузроковала здравствене проблеме код становништа. Разлог томе је наводно то што лидери локалних заједница, званичници, али и компаније које послују у областима богатим нафтом увек "ућуткају све оне који покушају да разоткрију проблем".

Како преноси АП, чак је и њихов новинар који је послат у Јужни Судан да истражи овај случај задржан на испитивању. Како наводе, ни компаније које се баве експлоатацијом нафте, као ни власти нису желели да одговоре на новинарска питања.

Извештаји до којих су новинари дошли јасно показују да нафтне бушотине и траљаво обезбеђивање истих изазивају бројна загађења и земље и воде, што даље резултира озбиљним здравственим проблемима. Ипак, без обзира на бројна документа која указују на еколошку катастрофу, власти не чине ништа да стање промене, тврде локалци.

- Сва обећања власти и нафтних компанија нису испуњена - каже један мештанин.

Умиру од непознатих болести

Пасто цркве у Мелуту, малом селу које је богато нафтом, каже да сваке године све више особа умире, и то без дијагнозе.

- Косе их неке непознате болести. Из компанија кажу да се озбиљно баве проблемом загађења, али ја мислим да то баш и није тако - рекао је пастор Симон Нигор.

Округ Палоч у Горњем Нилу пун је отворених јама и токсичне воде. Постоји и хемијска депонија у Гумрију, који је удаљен око 45 минута од Палоча. Црна течност цури из уништених канистера и улива се у земљу. Они који су видели депонију кажу да су призори стравични.

Кажу да депонији свако може да приђе, а да је готово немогуће дисати од испарења хемикалија. Бродски контејнери који су поређани дуж плаца зјапе отворени, а у њима су разбацани џакови пуни непознатог праха. На многим контејнерима исцртани су знакови који означавају да су унутра токсичне материје.

У мају прошле године депонију је захватио стравичан пожар, али ништа још није очишћено.

- У септембру сам био тамо, ништа није склоњено - рекао је Суданац који је тражио да остане анониман.

Мештани који су пристали да дају изјаве кажу да већ годинама они и њихови најмилији имају озбиљних здравствених проблема, те да су сахранили много деце са аномалијама. Кажу да им жене свако мало имају побачај, а рођаци умиру од непознатих болести.

Бар Алони Вол, директор здравственог одељења у Мелуту наводно у мобилном телефону чува фотографију новорођенчета које је рођено са цревима ван стомака, а рекао је како пре неколико година породио жену чија беба није имала главу.

- За три године ја сам имала два побачаја, стално губимо пород - тврди Њавеир Ајик Моњак (43) из Мелута. Њених дванаест пријатељица такође мучи муку са зачећем.

Њих шест је имало више од једног побачаја у последњих десет година, а свака од њих зна бар по једну жену која је родила дете са деформитетом.

Ја сам изгубила бебу 2010. године, од тада не могу да затрудним - рекла је Ајок Ајел (38).

Њена другарица Џесика је за годину дана имала два побачаја, а каже да добија алергију сваки пут када се тушира.

- Мени је беба умрла у утроби. Приликом операције прво су извукли тело детета, а глава му је била одвојена. То се све догодило 2018. године. Деловало је као да је беби глава откинута - испричала је Нгор Малул.

Све се погоршало откако пију "посебну воду"

Мештани кажу да су њихови здравствени проблеми постали још израженији након што су почели да пију воду из белих цистерни које су биле постављене на пијацама и улицама.

Наводно су те цистерне претходно коришћене за складиштење опасних хемикалија.

- Те цистерне су први пут помињане још 2013. године, наводно су хемикалије из њих испражњене, али никад, ни под којим околностима не би смело да се користе за складиштење пијаће воде. Ма, не би требало људи да буду у контакту са тим цистернама - каже Рик Стајнер, стручњак са Аљаске за хемијска загађења, који саветује све земље чланице УН у кризним ситуацијама са проливањем нафте.

Ником није познато како су те цистерне уопште завршиле на улицама и како је у њих сипана вода за пиће. Сигурно су две године биле у употреби пре него што је донета одлука да буду повучене.

Знају да постоје проблем и праве се луди

Надлежно министарство и власт су свесни последица од експлоатације нафте, али су одлучили да не узму у обзир истраживања која су сами наручили.

Истраживања која су спроведена још пре седам година показала су да су се људи већ тада жалили на повећан број изгубљених трудноћа, мртворођених беба или рађање деце са деформитетима. У извештајима које су наводно потписана од стране десет научника, међу којима су инфектолози, епидемиолози, и специјалисти за јавно здравље, постоје и фотографије мртворођене или дефектне деце.

Министарство је 2016. године наложило испитивање округа Палач, где су научници послати како би истражили зашто се разбољевају војници који су послати у тај део земље да чувају нафтна постројења. Узорци земље, воде, али и крви и урина који су узети од војника показују да је у води било разних хемикалија и то у вредностима које су седам пута веће од дозвољених.

Узорци су тестирани у лабораторији у Јужној Африци, а у води је пронађено присуство мангана и то у десет пута већим количинама него што је дозвољено. Хемикалије су такође пронађене и у урину војника.

И на последњи извештај жмуре

Компанија Дар Петролеум, која врши експолатацију наложила је у новембру 2018. године да се ураде испитивања у близини њихових јама, како би се проценило колика штета је причињена околини. Научници су узели укупно 146 узорака и у њима пронашла екстремно велике количине хидро-карбона, хемикалија попут попут бензена.

Такође, откривено је око 650 отворених јама пуних воде која је загађена арсеном, и око милион литара воде која је загађена бројним хемикалијама. Стручњаци су навели да је за санацију потребно око 5 година и улагања вредна око 60 милиона долара, међутим, датим "затварања" бушотина још није одређен.

Рат је однео 3 милиона живота, загађење ће их уништити

Подсетимо, Јужни Судан прогласио је независност у јулу 2011. године. Последњих педесетак година пре проглашења независности ови простори били су захваћени грађанским ратом, који је однео око три милиона живота. У грађанском рату који је трајао око пет година, живот је изгубило више од 400.000 људи, а милиони људи је расељено.

Упркос богатим налазиштима нафте, земља је изузетно сиромашна, а процењује се да би око 5,5 милиона људи у овој земљи гладује, а загађење би могло да доведе до повећања морталитета.

Изложеност аренику, мангану и бензену доводи до обољевања од рака, респираторних проблема, импотенције...

Како се наводи у извештајима бројних невладиних организација, у периоду од 2015. д0 2017. године утростручио се број новорођенчади са аномалијама - са 19 на 54 одсто.

Шојгу Србима доноси моћно оружје. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА