Најновије

ПРЕТЊА ПУТИНУ ОД САМОГ ВРХА НАТО-А: Овако ћемо одговорити на „распоређивање нових руских ракета"!

Одговор НАТО-а на распоређивање руских крстарећих ракета нове генерације, укључујући и 9М729, предвиђа јачање система ПРО, ширење нуклеарног и конвенционалног потенцијала Алијансе, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Након састанка министара одбране НАТО-а, на коме је дискутовано о претњи коју по Алијансу представљају руски ракетни системи, Столтенберг је рекао да је Алијанса веома забринута због нових руских ракетних система, као и да НАТО намерава да одговори на то.

Међутим, он је нагласио да Алијанса нема жељу да у Европи распоређује нуклеарне крстареће ракете копненог базирања, али да ће организација одржавати одбрану у ефикасном стању, како би „заштитила своје становништво“.

„Тренутно разматрамо начин на који ћемо реаговати на појаву нових ракетних система у Русији. Реч је о повећању обима НАТО војних вежби, јачању система ПРО, повећању нуклеарног и конвенционалног потенцијала Алијансе. Наравно, то укључује и нове иницијативе у контроли наоружања, с обзиром на то да желимо да избегнемо трке у наоружању. Појава новог нуклеарног наоружања је лоша ствар, јер је скупо и опасно“, рекао је Столтенберг.

Он је нагласио да је „распоређивање руских ракета 9М729 - део ширег курса Русије“.

„Русија активно улаже средства у производњу новог, савременијег наоружања, напредне ракетне системе, који могу имаати како нуклеарно, тако и конвенционално пуњење и који су способни да значајно смање време упозорења на напад. То повећава ризик погрешног тумачења међусобних поступака и погрешних одлука, које нарушавају безбедност“, закључио је генерални секретар НАТО-а.

Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета је истекао 2. августа. Након тога је председник Русије Владимир Путин предложио увођење мораторијума о размештању ракета средњег и малог домета и у Европи и другим областима. Свој предлог је упутио водећим европским и азијским државама, као и разним међународним организацијама.

САД су руске ракете типа 9М729 „Новатор“ искористиле као изговор за повлачење из историјског Договора о ракетама средњег и кратког домета.

Како руски авион уочава турске конвоје погледајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА