Најновије

ПУТИНОВО СТРАХОВИТО ОРУЖЈЕ СТИЖЕ У СРБИЈУ У ПОНЕДЕЉАК: Објављени су детаљи

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу долази у Београд 17. фебруара, а са њим би, према информацијама "Новости", могао да стигне и први део испоруке од наручених шест система за противваздушну одбрану "панцир С1".

Панцир С (Фото: mil.ru)

Споразум за једну батерију "панцира" закључен је прошле године, а руски медији су писали да је рок за први сегмент испоруке друга половина фебруара. Ова испорука могла би да буде добар повод за прву посету генерала Шојгуа некој земљи, откад је изабран за првог човека министарства одбране Руске Федерације.

Шојгу ће, како "Новости" сазнају, у Србији добити и почасни докторат Универзитета одбране због доприноса у развоју сарадње двеју земаља у тој области.

Председник Александар Вучић, који се јуче састао са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком, најављујући посету, за Спутњик је рекао да је Шојгу један од истинских и исконских пријатеља Србије, који добро разуме њену позицију и да ће у Београд "донети нешто ново", али да ће оставити руском министру да о томе сам говори:

- Шојгу ретко говори, посебно не говори дуго, али фантастично разуме све и он је човек који ми је рекао: "Добро је да си око овог оружја направио како треба, тиме је Србија нешто сигурнија". Наравно, он зна колико смо ми мали, слаби, нејаки у односу на Русију, али када вам то каже један Сергеј Шојгу, то нама много значи.

Министар одбране Александар Вулин казао је да долази човек који Србију добро разуме, искрено воли, који је увек излазио у сусрет сваком нашем захтеву, који нам је помогао безброј пута и који је увек ту за нас.

Поред "панцира", Србија чека и испоруку укупно 30 тенкова Т-72, који су део војнотехничког споразума постигнутог између Вучића и председника Русије Владимира Путина. Током 2019. испоручена су оклопно-извиђачка возила БРДМ 2 МС, као и јуришни борбени хеликоптери Ми-35 који важе за сам врх борбене авио-технологије.

Лавров на годишњицу бомбардовања

Убрзо после Шојгуа, у Београд долази још један високи руски званичник. Шеф дипломатије Сергеј Лавров посетиће Србију 24. марта, на дан када се обележава 21. годишњица бомбардовања. Његова посета могла би да буде и прилика да се обави званична примопредаја странице Мирослављевог јеванђеља, која се чува у Санкт Петербургу.

Турци убили четири руска специјалца! Сирија ће тек да гори. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА