Најновије

СРБИН ПОБЕДИО БАНКУ! Добија 1.000.000 динара одштете од Еуробанке и то због ове мале ствари! Зезнуо систем само тако!

Клијенту из Пожаревца банка ће морати да исплати чак 986.326 динара, износ који му је узела на име годишње накнаде за праћење позајмице, одлучио је Привредни апелациони суд

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Да је наплата праћења или администрирања кредита, и то у процентуалном износу од позајмљене суме незаконита, потврдио је и Привредни апелациони суд у Београду, пише Заштитник потрошача.

Апсолутно је непознато који то посао банка обавља "пратећи" кредит, нити које објективне трошкове има у том "послу"
Дејан Гавриловић, 'Ефектива'

Недавно је донета прва правоснажна пресуда према којој банка клијенту мора да врати новац који му је узела по том основу.

Према пресуди, Еуробанка мора да исплати чак 986.326 динара клијенту из Пожаревца који је 2007. године узео позајмицу јер му је наплаћивала накнаду за праћење кредита у износу од један одсто на годишњем нивоу.

Суд је утврдио да је следећа уговорна одредба апсолутно ништавна: "Дужник је сагласан да банци плаћа годишњу накнаду за праћење кредита у износу од 1% обрачунату за одобрени износ, а не мање од 80 швајцарских франака, плативу по средњем курсу НБС, и сагласан је да банка задужи његов текући рачун за износ накнаде."

Непознат посао

Дејан Гавриловић, председник удружења банкарских клијената "Ефектива", каже да, ако у свом уговору о кредиту имате неку од наведених формулација (праћење, администрирање или одржавање кредита), имате могућност за повраћај тако наплаћеног новца јер се ради о незаконитој наплати, из најмање два разлога:

 Посао такозваног праћења кредита није услуга која се пружа клијенту, јер отплата кредита не зависи од некаквог праћења, нити администрирања.

Апсолутно је непознато који то посао банка обавља "пратећи" кредит, нити које објективне трошкове има у том "послу" - каже Гавриловић и додаје да је то управо ова пресуда и потврдила.

Велика зарада

Како каже, удружење, на чијем челу већ годинама ради, говори да су те и њима сличне накнаде незаконите.

- Банка, према Закону о облигационим односима, не сме да наплаћује ништа осим камате као цену коштања кредита. У каматној стопи банка треба да укалкулише све трошкове које има и кроз каматну стопу да наплати те трошкове и да заради, то није спорно, али банке раде то што раде.

Уђете у банку, аплицирате за кредит, они вам одобре и наплате провизију, наплате провизију за праћење кредита, ако хоћете превремено да га отплатите - они вам наплате провизију за то, хоћете репрограм - они наплате и то... Коментар Еуробанке на поменуту пресуду није добијен.

И даље наплаћују праћење кредита

Проучавајући кредитне понуде банака које послују на српском тржишту, дошли смо до закључка да су скоро све укинуле трошак праћења кредита, иако је то донедавно било саставни део њихове понуде. Међутим, у кредитној понуди Еуробанке, која је изгубила због тога судски спор, и даље стоји да се праћење кредита наплаћује.

Уколико у овој банци узимате кеш кредит, месечна накнада за праћење кредита износи 0,15% од износа одобреног кредита, ако је сума до 599.999 динара.

За суме од 600.000 до 2.000.000 динара, узеће вам сваког месеца 0,05%. Исто је ако узимате и потрошачки, ауто или рефинансирајући кредит.

Иако 0,15 одсто делује симболично, када то ставите на папир, сума није нимало занемарљива. На пример, ако од банке позајмите 500.000 динара са роком отплате од 83 месеца, колики је максимум у овој банци, за праћење кредита банци платићете чак 62.250 динара, што је 12 одсто од позајмљене суме.

Одговор Еуробанке на питање зашто и даље наплаћују ову услугу и да ли ће је укинути није добијен.

Светска организација за заштиту природе не подржава изградњу малих хидроелектрана! Више о томе ОВДЕ.

Извор: zastitnikpotrosaca.rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА