Најновије

ОД НАПАДА ЛИТИЈЕ СУ СВЕ МАСОВНИЈЕ: Дачић поручио да се Ђукановић преиграо

Председник Црне Горе Мило Ђукановић преиграо се доношењем Закона о слободи вероисповести, а што литије буду више нападане, у њима ће бити све више људи. Ово је поводом актуелне кризе у Црној Гори изјавио први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

- Ђукановић није схватио колика снага може да се крије у одговору ако се удари на нешто што није само политика, већ представља нечији идентитет, елемент генетског кода, као што су светиње у Црној Гори - казао је Дачић и подсетио да Црној Гори предстоје избори. Због тога се кренуло у мобилисање свих снага опредељених за црногорску независност које сматрају да им било шта српско у томе смета.

- Знам људе који су били високи функционери Демократске партије социјалиста, а сад су главни у литијама - рекао је Дачић.

- Ђукановићева велика грешка је што је веровао онима који сматрају да је све у истраживању јавног мњења и у кампањама.

И док народ масовним окупљањем широм Црне Горе шаље поруку да у одбрани светиња неће бити компромиса, власт афирмише теорију по којој је Црна Гора на удару хибридног деловања спољних центара моћи. Незадовољство грађана покрива се причом о наводној жељи да се сруши легално изабрана власт. Ову тезу, иначе, већ дуже време заступају ДПС и други отворени антисрпски кругови, а придружио јој се и министар одбране Предраг Бошковић.

- Закон о слободи вероисповести искоришћен је као окидач за брутално обрачунавање са Црном Гором - поручио је Бошковић из Брисела. - Протести имају најмање везе са законом, већ пре свега са политичким жељама одређених политичких субјеката у Црној Гори и ван ње да се обрачунају са државом и легитимно изабраном влашћу.

Бошковић је рекао и да је, захваљујући сарадњи са страним партнерима Црна Гора спремна да одговори на овакве покушаје. Он је потврдио и да је формиран НАТО контрахибридни тим из разних држава и да је већ био у посети Црној Гори, али и да ће уколико буде потребно Подгорица затражити помоћ пријатеља из НАТО.

У Митрополији црногорско-приморској још чекају да премијер Душко Марковић саопшти датум почетка дијалога о спорном Закону о слободи вероисповести и његовим одредбама. Он је пре две седмице позвао Митрополију на дијалог, али конкретног позива за сусрет још нема. Засад је познат састав само црквене делегације - у њој ће бити петорица епископа СПЦ предвођених митролитом Амфилохијем.

Своје ружно лице показали су још једном црногорски националисти, овог пута у Никшићу на скупу у организацији Црногорског покрета. Фијаско у сали Никшићког позоришта, где се окупило око триста учесника и на Тргу слободе (око 70 учесника) није их спречио да шире нетолеранцију и говор мржње.

Неславно коло увреда повео је марксиста Слободан Мирјачић, председник Удружења бораца НОР, који је са бине Никшићког позоришта поручио:

- Шта мислите, српске аветиње, да ви нама отмете Цетиње!

На скупу је говорио и адвокат Никола Белада који је Цркву оптужио да злоупотребљава народ како би успоставила православну џамахирију.

На неславни догађај у Никшићу реаговао је Марко Ковачевић из Нове српске демократије:

- Они који мисле да је Црна Гора тор из којег нико не сме да изађе умом, душом и осећањима, не могу ни да је воле. Могу само да јој кличу на италијанском језику и тако је вређају - каже Ковачевић. - Колико год окретали Рубикову коцку Црне Горе, она може бити решена само у три боје, у ономе што она истински и јесте.

Црна Гора је величанственим литијама још једном послала поруку да у одбрани светиња неће устукнути и да режиму неће бити дозвољено да свој наопаки наум спроведе у дело. Верни народ предвођен свештенством окупио се у Мојковцу, а поворка је прошла поред куће премијера Душка Марковића.

У Бијелом пољу окупило се више од 10.000 грађана, а поворка се кретала од Цркве Светог Петра и Павла до Цркве Светог Николе на другом крају града. Грађани Мурина су се организовани, преко села Велика, запутили у Беране, где је код Ђурђевих ступова одржан молебан коме је присуствовало више хиљада Беранаца и њихових саплеменика из свих делова васојевићког краја.

Грађани Херцег Новог окупили су се на молебану испред цркве на Топлој, одакле су кренули ка Старом граду и Цркви Светог архангела Михајла. Због убиства које се десило у овом граду, планирани програм је изостао. Скупови су одржани у Подгорици, Никшићу, широм Боке Которске, Будви...

Шетња од Београда до Орашца

Пети по реду протест подршке Србима у Црној Гори и Српској цркви, у организацији Студентског клуба Правног факултета и других студентских организација, биће одржан данас испред Цркве Светог Марка у Београду, након кога ће кренути литија до Орашца.

Скуп ће почети у 18 сати, а потом ће са платоа Цркве Светог Марка у Београду кренути литија која ће бити завршена 70 километара даље, у Орашцу, наредног дана у 20 часова. Скуп и литија одржавају се уз благослов партијарха Иринеја, саопштили су организатори.

Рат између Турске и Сирије би могао да почне у наредним сатима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА