Најновије

ПУТИН ЈЕ СПРЕМАН ДА ПРЕГОВАРА О КОСОВУ! Ако нас Србија позове, Русија шаље специјалног изасланика!

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин спреман је да се у најкраћем могућем року укључи у преговоре о решењу косовске кризе.

Путин (Фото: Правда)

То каже руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, који напомиње да ће Москва, уколико је Србија позове да се укључи у дијалог, одмах именовати свог специјалног изасланика за Косово. Према његовим речима, за наставак дијалога Београда и Приштине најважније је да привремене институције на Косову укину криминалне таксе од 100 одсто. Коначно решење, истиче Боцан-Харченко, може бити само компромис којим би и једна и друга страна нешто добиле и нешто изгубиле.

Отворен дијалог

Руски званичник, међутим, оцењује да тренутно не постоји ништа ново што би омогућило компромис Београда и Приштине.

- Русија је спремна да помогне уколико Београд то затражи. Сви досадашњи напори у вези са решавањем косовске кризе подсећају на трчање на траци. Троши се пуно енергије, али нема покрета напред. Досад нисам чуо ништа охрабрујуће од Аљбина Куртија. Оно у чему се слажемо са Србијом јесте да је за наставак дијалога најважнија ствар безусловно укидање такси од 100 одсто. А суштинска политичка ствар, што се тиче дијалога, јесте да је решење могуће само на основу компромиса. Став Русије о Косову није се променио. Резолуција 1244 СБ УН мора бити темељ договора - рекао је Боцан-Харченко за портал "Спутњик".

Упитан да ли Москва размишља о именовању свог изасланика за Косово, руски амбасадор каже да је чуо много позива да се што брже дође до решења.

- Рекао бих да је временски оквир непријатељ компромиса. Компромис је могућ само у отвореном дијалогу, без ограничења, уз помоћ посредника који су посвећени тражењу решења, а никако нису наклоњени једној или другој страни. За Москву најважнији оријентир је став Београда и ако буде позива из Београда и жеље, биће и нашег ангажмана у овим преговорима - казао је Боцан-Харченко, и потврдио да је Москва спремна да именује свог посредника уколико то Србија затражи.

Стевица Деђански, шеф Центра за развој међународне сарадње, коментаришући ове наводе каже да је више пута поновљен принципијелан став Русије да се ништа не може урадити против воље Србије.

- Москва ће нам увек у Савету безбедности УН бити заштитник и гарант. Ако се уводе посредници из других земаља који раде против интереса Србије, треба да размишљамо да позовемо Русију, али и Кину. Ипак, апсолутно је беспредметно причати шта ћемо радити кад још ни таксе нису повучене. Дакле, прво таксе да се повуку, па онда да бијемо битку за што веће остварење српских интереса. Пријатеље, као што се види, имамо - истиче Деђански.

Укинути таксе

Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, оцењује да став руског амбасадора одражава познату позицију Русије да решење проблема КиМ треба тражити на основама Резолуције 1244 СБ УН.

- Тим документом се реафирмише поштовање територијалне целовитости и суверенитета наше државе, што значи да се њиме не дозвољава једнострана сецесија српске покрајине. Евентуално укидање приштинских такса на робу из Србије вероватно би откочило блокаду у дијалогу Београда и Приштине, али се то никако не може сматрати за уступак, него пре на изнуђену меру под притиском Вашингтона и Брисела. Такав корак Приштине не би довео до напретка док се Курти и његово окружење не одрекну своје милитантне реторике - закључује Паић.

Курти одустао од тужбе против Србије за геноцид

Шеф косовских привремених институција Аљбин Курти изјавио је да ће разговарати са српским званичницима без обзира на то да ли ће се званични Београд извинити за "геноцид на Косову".

Шојгу у Србији 17. фебруара, доноси ПВО систем "панцир С"

Руски министар одбране Сергеј Шојгу долази у Београд 17. фебруара, а са њим би могао да стигне и први део испоруке од наручених шест система за противваздушну одбрану "панцир С1".

Споразум о куповини комплетне батерије "панцира" закључен је прошле године, а руски медији писали су да је рок за први сегмент испоруке друга половина фебруара. Осим тога, Шојгу ће у Србији добити и почасни докторат Универзитета одбране због доприноса у развоју сарадње двеју земаља у тој области.

У посету Београду, иначе, требало би да дође и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, и то 24. марта, на дан када се обележава 21-годишњица од НАТО агресије.

Србија би требало да добије руске „убице ваздушних претњи“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА