Најновије

САСТАНАК ТРАЈАО ПЕТ САТИ! Црква: Закон се мора мењати! Влада: Уз давање додатних гаранција може се примењивати! (ФОТО/ВИДЕО)

Црква остаје при свом ставу да се мора говорити о изменама Закона о слободи вероисповести, а не о његовој примени јер по мишљењу Цркве Закон није у складу са Уставом ни међународним стандардима: то је заједнички закључак обе стране након састанка премијера Црне Горе Душка Марковића и митрополита Амфилохија.

Митрополит Амфилохије и премијер Душко Радовић (Фото: gov.me)

Како је саопштено из Владе Црне Горе, Влада сматра да се кроз дијалог и изградњу међусобног поверења, као и кроз давање додатних и одговарајућих гаранција овај Закон може примењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима.

Представници Епископског савета СПЦ у Црној Гори, на челу са митрополитом Амфилохијем, предали су Влади предлог који подразумева измене одредаба које Црква види као спорне.

- Влада је примила к знању ову иницијативу оценивши да је за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање не само овог Закона него и других могућности које нуди правни систем. Договорено је да разговори буду настављени на експертском нивоу - наводи се у саопштењу Владе.

Премијер Црне Горе Душко Марковић и митрополит Амфилохије данас у 11 часова почели су разговоре о Закону о слободи вероисповијести, а завршили су их око 16 сати.

Закон је усвојен крајем децембра прошле године, а његово повлачење тражи Митрополија црногорско-приморска.

Поред Марковића, састанку у Вили Горица, у име Владе Црне Горе присуствоваће и министар правде Зоран Пажин, министар спољних послова Срђан Дармановић, министар културе Александар Богдановић и министар за људска и мањинска права Мехмет Зенка, пишу "Вијести".

Из Митрополије је саопштено да ће састанку присуствовати чланови Епископског савета СПЦ и ректор цетињске Богословије Гојко Перовић.

У Савету су, поред митрополита Амфилохија, епископ будимљанско-никшићки Јоанике, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, диоклијски Методија и епископ умировљени захумско-херцеговачког Атанасије.

Из Владе Црне Горе јуче је саопштено да је "ово први састанак на иницијативу премијера поводом Закона о слободи вероисповијести и уверења и правном положају верских заједница након ступања Закона на снагу".

Прочитајте ОВДЕ зашто Руси морају да се укључе у помоћ Србима и СПЦ у ЦГ.

Извор: Блиц

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА