Најновије

ТЕРОРИСТИ У ИДЛИБУ ОБОРИЛИ ЈОШ ЈЕДАН СИРИЈСКИ ХЕЛИКОПТЕР: То су могли само са овим противваздушним системима, ево ко их је снабдео! (ВИДЕО)

У руралном подручју западно од Алепа у близини града Урам Ал-Кубри јуче је оборен хеликоптер сиријских владиних снага, известили су турски државни медији.

Оборен хеликоптер САА (Фото: Јутјуб)

Ал-Џазира је емитовала снимке обореног хеликоптера сиријских ваздухних снага, а касније и место пада.

 

Раније ове недеље је југозападно од града Сармина у провинцији Идлиб оборен хеликоптер сиријског ратног ваздухопловства Ми-17. Борбени хеликоптер се запалило у ваздуху и пао на територу коју контролишу терористи на подручју села Кминас. Посада хеликоптера у којем је био и бригадни генерал сиријске војске је погинула.

Јуче је оборен још један хеликоптер, готово на исти начин, односно у тренутку док је летео изнад подручја у којем су концентриране турске снаге и резерве исламистичких милитаната за борбе у западном делу Алепа.

Наводно су и овај пут у погођеном хеликоптеру погинула сва три члана посаде.

 

Непосредно након обарања хеликоптера су терористи кренули у противнапад и успели повратити надзор над два пункта у западном Алепу.

Према извјештајима из западног Алепа, терористи су, након брзог противнапада у близини стратешке базе 46. пуковније сиријске војске, заузели Талат Куртабу и Абу Салим.

У извјештајима се наводи да сиријска војска није у потпуности осигурала та подручја прије противофензиве терориста, одакле се повукла јуче у рано послеподне.

Слично нападу на Наираб раније ове недеље, пре покретања операције су терористи, подржани од стране Турске, оборили сиријски војни хеликоптер у западном Алепу.

Наводно „није јасно одакле терористичким скупинама лаки противваздушни преносни системи“, али према неким изворима им их је испоручила турска војска, уз потврђене испоруке веће количине противоклопних система и пројектила.

Но, успркос овом губитку, снаке Дамаска су јуче оствариле главни циљ и ослободиле су базу 46. пуковније сиријске војске, коју су терористи држали још од 2012. Ова је база била важно упориште разних терористичких организација за њихове нападе на град Алепо и јужна градска подручја, посебно на град Хадер, које годинама бране иранске и снаге Хезболаха.

Након жестоке борбе против терориста подржаних од турске војске, снаге Дамаска су у петак у зору ослободиле базу 46. пуковније, која се налази 12 километара западно од Алепа, што је морао потврдити и пропагандни извор сиријских милитаната СОХР из Лондона. У тој бази су биле турске снаге, али се у четвртак нису биле повукле, што значи да је сиријска војска окружила базу и спочетка није било јасно је ли Турцима отворила коридор за проласка западно према Идлибу или их држи у окружењу, а објављене су фотографије сиријских војника у бази.

Но, то је мање важно. Оно на што треба обратити пажњу су састави МАНПАД (преносиви противваздушни систем) које је Турска готово сигурно испоручила терористима, што је с обзиром на превласт Ал-Каиде у Идлибу потпуно безуман чин. Након два оборена хеликоптера и шест официра ваздухопловства који су непотребно изгубили животе у само недељу дана, сиријска војска ће променити начин деловања и прелета над Идлибом. Но, ко може јамчити да ће терористи ове системе користити само против сиријских хеликоптера?

Турска на овај начин објавила рат Путину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА