Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ЗНАК ДА ЋЕ ДОЋИ ДО КРАЈА РАТА У ЛИБИЈИ? Генерал Хафтар рекао услове под којима пристаје на примирје у борбама за Триполи!

Заповедник Либијске националне армије, генерал Калифа Хафтар, рекао је да су мир и примирје у Либији могући само након „елиминације“ терориста и оружаних скупина, као и протеривања плаћеника из земље, које шаље и финанцира Турска.

Калифа Хафтар (Фото: Јутјуб)

У свом говору упућеном просведницима против турске инвазије који су се окупили у Бенгазију и бројним источним градовима Либије, обећао је турском председнику Тајиипу Ердогану да ће „Либија постати гроб за терористе и његове плаћенике“, подсетивши на судбину терориста у Бенгазију и на обалама залива Сирте.

„Мир неће доћи у нашу земљу све док оружане милиције и плаћеници које је Ердоган послао у Либију не буду поражени, разоружани и протерани. Чак и ако издајници позову све плаћенике на свету, Либијска национална армија неће стати док Триполи не врати натраг у домовину. Нећемо игнорисати чињеницу да због тога животе жртвују наши синови и нећемо одступити од својих принципа док Триполи не буде слободан, сигуран и миран град свих Либијаца“, рекао је генерал Хафтар, преноси ТАСС.

“Нећемо престати борити се против терористичких скупина и протерат ћемо их из земље, и само у том случају најавиће се трајни прекид ватре. Наше трупе су у самом срцу Триполија. Ослобођење главног града није далеко“, додао је вођа Либијске националне армије.

Подсетимо, крајем јануара је потврђено да Турска планира градити војну базу у близини Триполија. Затим су се две фрегате турске морнарице приближиле Триполију и искрцале турске војнике и оклопна возила, иако је Анкара изјавила да нема намеру повећавати контингент у Либији.

Подршка Москве

За овакву је изјаву била пресудна подршка Хафтару од стране Москве у Већу сигурности Уједињених нација, где је Велика Британија представила резолуцију о наметању примирја у Либији. Документ је састављен након преговора у Берлину 19. јануара, али руски суздржани глас документ не чини обавезујућим. Непосредно пре гласања, Русија је показала оклевање.

“Либијци нису спремни спровести резолуцију”, рекао је руски представник у Уједињеним нацијама, Василиј Небензија, без пуно појашњавања.

Према Москви, наметање примирја од стране УН-а неће подстићи либијске сукобљене стране да покушају пронаћи  политичко решење.

“Ултиматуми попут ових немају моћ да присиле Либијце на што скорији почетак преговора. Ако се та резолуција не спроведе, подсетићемо вас на оно што смо данас рекли”, рекао је Небензја на гласању 12. фебруара у Већу сигурности УН-а.

Међутим, Русија није спречила одобрење резолуције. Москва има право вета унутар Већа сигурности, којег није користила, али се суздржавањем Кремљ дистанцирао од садржаја резолуције, што је Лондон протумачио као своју победу. Међутим, на терену резолуција не мења ништа.

У сатима након усвајања резолуције Већа сигурности, Уједињене нације су у Либији демантовале да више није могуће прикупљати средства за Триполи. Из сигурносних разлога, повезаних са ваздушним нападима Хафтара на подручје ваздушне луке Митига, неки летови с особљем Уједињених нација нису могли слетети у либијску престоницу.

Из седишта Либијске националне армије је гласноговорник Хафтара позвао је Уједињене нације да за долазак у Триполитанију користе само аеродром у Мисрати.

“Турска користи ваздушну луку Триполи као базу за довођење оружја и милиција. Дакле, то је подручје ратно прозориште и не можемо никоме јамчити сигурност“, рекао је генерал Ахмед Ал-Мисмари на конференцији за новинаре у Бенгазију.

Према Хафтаровим људима, разлог за потешкоће УН-а да дође у Триполи је везан искључиво за динамику ратних операција које су у току у граду, где је Либијска национална армије већ неколико пута наметала зону забране лета.

Међутим, постоје они који верују да су последњи потези Хафтара у Триполију реакција на одобрење резолуције о прекиду ватре. Уз руски суздржани глас, генерал Хафтар је на овај начин поручио да не прихвата резолуцију и показао се као једини који може стварно контролисати небо главног града.

Руси бацили више од 40 бомби на копнене циљеве! Снимак можете погледати ОВДЕ!

Извор: logicno.com/Л.Р.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА