Најновије

Погледајте први трејлер филма "Отац" који отвара овогодишњи ФЕСТ (ВИДЕО)

Уочи светске премијере на 70. Међународном филмском фестивалу у Берлину који ће се одржати од 20. фебруара до 1. марта Филмска кућа Баш Челик објавила је први трејлер филма "Отац" редитеља Срдана Голубовића.

Сцена из филма (Фото: Јутјуб)

Филм са Гораном Богданом у главној улози биће приказан у оквиру такмичарског програма "Панорама", а одмах након Берлинала "Отац" отвара овогодишњи 48. ФЕСТ.    

Од 5. марта филм ће се наћи у редовној биоскопској дистрибуцији.

Запуштена и растројена жена долази пред фабрику с двоје мале деце и прети да ће да се запали ако њеном мужу не исплате заостале плате и отпремнину. Нико не реагује, она се уз вриску и плач своје деце, запали.

Никола (42) ради као надничар, пре две године је добио отказ у фабрици, која је отишла у стечај.

Када му јаве шта се десило Никола дотрчава до фабрике и сазнаје да је жена одведена у болницу, а да је децу преузео Центар за социјални рад.

Из протеста, очаја и потребе да докаже и себи и другима, Никола одлучује да крене пешке за Београд у министарство, да тражи правду и право на своју децу.

“Отац” је филм о човеку коме су због сиромаштва одузели децу, губитнику, одбаченом и пониженом човеку, који кроз своје путовање, ходајући од свог села на југу Србије до престонице, са краја на крај земље, из протеста, достојанства, жеље да докаже и себи и другима, из очаја - постаје херој.

Осим Горан Богдана, у осталим улогама нашли су се: Борис Исаковић, Нада Шаргин, Милица Јаневски, Вахид Џанковић, Јово Максић, Никола Ракочевић, Милан Марић и Љубомир Бандовић, док су улоге деце поверене Ајли Шантић и Мухарему Хамзићу, који су први пут на филму, након што су прошли кастинг у коме је учествовало више од 250 деце.

И предходна остварења редитеља Срдан Голубовић била су запажена и приказана на престижним међународним филмским фестивалима. Његов први играни филм “Апсолутних сто” (2001)  који је освојио велики број награда био је приказан у Торонту, Сан Себастијану, Пусану, Ротердаму.

Године 2007. Голубовићев други дугометражни играни филм “Клопка” је имао светску премијеру на Берлиналу (секција Форум), а приказан је и на фестивалима у Торонту и Карловим Варима. Филм је освојио 22 међународне награде на преко 50 фестивала на којима је учествовао.

"Клопка" је 2008. била у ужем избору за Оскара за најбољи страни филм.

Његов трећи филм "Кругови" приказан је 2013. на Санденсу, где је освојио Специјалну награду жирија, као и на фестивалу у Берлину (Форум), где је добио награду Екуменског жирија. Кругови су учествовали на преко 80 фестивала и освојили су 32 међународне награде.

Прочитајте ОВДЕ   све о новој улоги Виљема Дефоа.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА