Најновије

СКАНДАЛОЗНО У ПОТПУНОСТИ: Други нацрт резолуције Европског парламента о Србији

У резолуцији се наводи да су "руски медији Спутњик и РТ Балкан активно допринели ширењу дезинформација о опозиционим кандидатима".

Европски парламент је, након неочекивано благе прве верзије резолуције о изборима у Србији, објавио и други, оштрији нацрт, у којем се РТ Балкан и Спутњик директно оптужују за "ширење дезинформација" током изборне кампање.

У резолуцији се наводи да је "већина медија (у Србији) под јаким утицајем владе", те да има мало медијског простора за опозиционе партије и поред промена закона. Наводи се и да су "руски медији Спутњик и Раша тудеј Балкан активно допринели ширењу дезинформација о опозиционим кандидатима".

У другом нацрту се експлицитно позива на "међународну истрагу" наводних нерегуларности током изборног процеса, као и на обуставу даљег напретка у евроинтеграцијама. 

Европски парламент је раније данас објавио први нацрт резолуције, који је био знатно блажи од друге, ревидиране верзије. 

У новој верзији се наводи да су тела за надзор електронских медија била "неефикасна у спречавању кршења правила" током изборног периода, као и да је изборни дан био обележен "многим процедуралним недостацима, укључујући недоследну примену заштитних мера током гласања и пребројавања, честе случајеве пренатрпаности, кршења тајности гласања и бројне случајеве групног гласања".

Такође је додато и да је "било веродостојних тврдњи о миграцији и превозу бирача аутобусима током локалних избора како би се повећала подршка владајућој станци, подршку владајућој странци, посебно у Београду".

Наводи се и да су након избора организовани протести, да су опозициони лидери попут Маринике Тепић штрајковали глађу те да је током протеста у децембру "полиција користила прекомерну силу, пребијала демонстранте и привела око 30 студената".

"Један од тужилаца који је тражио притвор до 30 дана за студенте и терети их за кривично дело насилничко понашање и подстрекавање на насилничку промену уставног поретка је исти тужилац који је Милана Радоичића пустио из притвора у року од 24 сата након напада у Бањској на северу Косова", такође се наводи у резолуцији.

У резолуцији се тврди и да су "независне српске организације које су указале на неправилности" биле мета напада владе, као и да српске институције нису реаговале на њихове доказе о "изборној превари".

Наводи се и да су председник Србије и руски медији тврдили да су се "друге државе мешале у изборни процес у Србији на бруталне начине", али да нису изнели доказе за те тврдње. Подсећа се и да се премијерка Ана Брнабић захвалила руским обавештајним службама на информацијама о најављеним акцијама опозиције.

Председник Србије се оптужује и да је "неправедно оцрнио чланове Европског парламента и друге чланове међународне посматрачке мисије", а наводи се и да је од његовог доласка на власт забележена "ерозија слободе медија у Србији, коју карактеришу физички напади на новинаре".

ЦИГАНИЈА! Несторовић о остатку опозиције (ВИДЕО)

ЕП исказује "озбиљну забринутост"

Европарламентарци у предлогу резолуције "изражавају озбиљну забринутост због укупног изборног окружења и многих неправилности које је ОЕБС/ОДИХР пријавио и идентификовао у свом прелиминарном извештају, који су били далеко испод очекиваних стандарда за земљу кандидата за чланство у ЕУ", а српске власти се "подсећају да је правилно функционисање демократских институција Србије у сржи процеса придруживања Србије ЕУ и методологије приступања ЕУ".

У резолуцији се експлицитно позива на "међународну истрагу" нерегуларности коју би спровели цењени међународни стручњаци и интуиције, а наводи се и да неправилности "излазе из оквира извештаја ОЕБС-ОДХИР-а".

Европосланици су забринути и због тога што "неке изборне нерегуларности представљају повреду српског закона и Устава", а европске државе се позивају да детаљно испрате судске процесе против учесника протеста од 24. децембра 2023. године.

У резолуцији се наглашава да "не треба предузимати даље кораке у процесу придруживања Србије ЕУ док не дође до значајног побољшања изборних услова и решавања правних питања у вези са наводним неправилностима", као и да је неопходно донети мере које би осигурале независност РЕМ-а.

Србија се позива да усвоји препоруке ОЕБС/ОДХИР-а и Венецијанске комисије, као и да реформише независна тела која би требало да нагледају изборни процес и спрече неправилности.

У резолуцији се осуђују и "непоткрепљене тврдње да су поједине државе чланице ЕУ организовале протесте након избора", а изражава се жаљење што су они искоришћени за "ширење антиевропских наратива у медијима блиским власти".

НЕКИ НОВИ ВЕТРОВИ ДУВАЈУ: Бивши амбасадор САД у Србији, Вилијам Монтгомери, жестоко је критиковао Приштину

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА