Најновије

СТРАХ У АМЕРИЦИ: Први пут у историји нечије оружје допире до њих! Русија је прва земља која има нуклеарне подводне дронове

Русија ће прва у свету створити могућност напада нуклеарним беспилотним подводним возилима. Запад нема такве технологије, упозорио је амерички часопис Форбс.

Посејдион (Фото: mil.ru)

Према том медију, Москва већ има интерконтинентални аутономни торпедо „Посејдон“ са нуклеарним погоном и нуклеарном бојевом главом.

Често се назива дрон, али није баш то у питању: уређај је дизајниран за једносмерну руту. Поред тога, он нема карактеристике које су неопходне подморницама за обављање обичних операција.

Поред Посејдона, у Русији постоји и аутономни генератор атомских турбина намењен снабдевању струјом инфраструктура које се налазе на дну мора.

Специјалисти Malachite Design Bureau-а предложили су да се овај генератор инсталира на конвенционалне подморнице.

Таква „услужна подморница“ имаће свој тим који ће обављати друге задатке. Истовремено ће и сам уређај и његов погонски систем бити у потпуности аутоматски.

Према томе, како Сједињене Државе признају, Русија сада може да повеже генераторе атомских турбина са беспилотном технологијом и створи прву нуклеарну подморницу на свету без посаде.

Њене неспорне предности биће неограничено трајање мисија и нижи трошкови. Уз то, она и сама може да буде потрошни материјал.

У погледу тако напредних технологија, Запад нема шта да представи свету, наводи магазин. За стварање потпуно новог реактора, западним земљама ће требати доста времена, јер су њихови нуклеарни реактори развијени за подморнице са посадом.

Према аутору магазина, колико год добра идеја била имати нуклеарне реакторе који се самоодржавају на аутономним подморницама, такви уређаји ће се појавити у руској морнарици много раније него у било којој морнарици западних сила.

Највећи сиријски град је коначно цео поново под контролом Асадових снага. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА