Најновије

ВУЧИЋ: Штитићу интересе Србије и тражити већу помоћ од ЕУ

Председник Србије Александар Вучић истакао је синоћ по доласку у Брисел да је неформална радна вечера од великог значаја и најавио да ће штити интересе Србије и српског народа, као и да ће тражити озбиљнију помоћ ЕУ за европски пут Србије.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

„За нас је вечерашњи састанак важан, понашаћемо се одговорно, тражићемо озбиљнију помоћ ЕУ, за европски пут Србије, за убрзање економског развоја Србије”, рекао је Вучић уочи радне вечере у Бриселу коју за лидере Западног Балкана организује председник Савета ЕУ Шарл Мишел.

Вучић је казао да ће на њему присуствовати не само председник Савета ЕУ, већ и председница Европске комисије, шеф европске дипломатије, „све што је важно у Европи”, као и да све европске званичнике веома поштујемо.

Истакао је да неће бити лако ни њему, али ни другим учесницима са Балкана.

„Свако ће изнети своје. Замислите како би изгледало да нисам овде. Каква би била дивна унисона дискусија да мене нема. Они ће да штите интересе својих територија и земаља, а ја Србије и српског народа”, објаснио је он.

На констатацију да ће се за столом наћи са свима који „не воле Србију”, Вучић је рекао да никада не би говорио да неко од њих не воли нашу земљу.

„Свакако смо можда мета њихове критике. Не знам како сте нашли Едија Раму у свему томе. Могу да нас нападају Хашим, Тачи или Аљбин Курти, не знам ко ће да дође, Мило Ђукановић због Закона о слободи вероисповести, Жељко Комшић што му се не свиђа што нисам, не знам шта, рекао Милораду Додику. Можда и Андреј Пленковић, што нисам одушевљен изјавама о Степинцу и Будаку”, рекао је он.

Хвала Макрону, позиционираћемо Србију на још бољи начин

Председник Србије Александар Вучић захвалио је председнику Француске Емануелу Макрону на лепим речима за њега, али је додао да би волео да је пажња ЕУ неупоредиво већа за земље Западног Балкана.

Вучић је уочи неформалне вечере коју за лидере Западног Балкана организује председник Европског савета Шарл Мишел, рекао за медије, преноси Танјуг, да иако он и Макрон имају различито виђење европске политике, да је Макрон унео драстичне промене и позиционирао Европу као геополитичког играча.

Вучић је тако одговорио на питање новинара зашто је Европа толико заинтересована за земље Западног Балкана и како види похвалу за њега да је сјајан лидер која је дошла из Минхену од Макрона да ЕУ треба више да улаже у Србију.

„Хвала Маркону. Изузетно га ценим и хвала му на лепим речима. Оне су обавезујуће за нас”, рекао је Вучић и поручио да ће се потрудити да Србију позиционира на још бољи начин.

Вучић је захвалио грађанима Србије што су Макрона на веома леп начин дочекали током његове посете Београду.

Вучић: Додик је потпуно у праву о заступљености

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће на неформалној радној вечери у Бриселу прво указати на критике које је изнео српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поводом заступљености чланова тог тела, на тој вечери.

Упитан да прокоментарише писмо Додика председнику Савета ЕУ Шарлу Мишелу у којем наводи да је БиХ неравномерно присутна у Бриселу, рекао да је потпуно у праву.

„Тачно је да сам, када сам последњи пут био у Бриселу, слушао тројицу представника БиХ. Када је Додик председавајући онда све тројица треба да говоре, а када није онда је довољан само један представник, само да Додика не би видели”, критиковао је он.

Рекавши да ће прво бити то на шта ће да укаже, упитао је шта ће да му кажу - ништа.

Исто као што не могу, како истиче, да му одговоре на то о правима Албанаца у Северној Македонији и Срба у Црној Гори.

„Још се појавио неки Вучић, реметилачки фактор, који би да мења нешто, а таман смо уснули у своје снове, а он се сада сетио да тражи нека права. Ако питаш за права онда рушиш владавину права, јер је Уставни суд донео пресуду у БИХ”, критиковао је он.

Подсетио је да је основ постојања БиХ Дејтонски споразум, а да међународна заједница каже да дејтонска уредба говори о заступљености странаца у том суду.

„То је било предвиђено за пет година, а прошло је 25 година. Требало је да буду изабране судије, а не Македонка и двоје странаца, заједно са муслиманима доносе пресуду да имовина предмет реституције припадне БиХ, а не РС”, казао је Вучић.

Указао је да ће после овог доћи на ред шуме, вода, па вртићи и школе, и да после тога неће постојати право на језик као у Црној Гори.

Вучић: Сви у региону траже кривца у Београду, научили 90-тих

Сви у региону траже кривца у Београду, каже да би имали заједничку спољнополитичку тему и да би имали унисоне гласове на скуповима попут вечерашњег, указао је председник Србије Александар Вучић пред почетак неформалног састанка у Бриселу.

„Свима им је проблем Београд и Србија. Научили су на ту политику из деведесетих, почетком двехиљадитих... Најлакше је да окривимо Београд, он је за све крив, то пролази”, рекао је Вучић за Пинк на питање шта ће рећи Жељку Комшићу на вечери у Бриселу поводом његове изјаве да Вучић није осудио изјаву Милорада Додика, чиме, каже Комшић, председник Србије учествује у разбијању БиХ.

Вучић је рекао да не може да удара „пацке” Додику, јер је он његов пријатељ и члан председништва БиХ.

„Ја нисам ни Борис Тадић, ни Слободан Милошевић, нисам један од оних који мисли да је врховни господар света. Ја сам председник Србије, моје је да понудим помоћ српском народу западно од Дрине, у Црној Гори, а не да неком држим придике и лупам пацке”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Додик, на прес конференцији у Београду, изразио зељу да РС пронађе свој пут и да ће, ако се настави непоштовање Дејтона, кренути путем самосталност.

„Ја сам рекао да Србија поштује интегритет БиХ и РС као ентиет, и да Дејтонски споразум подразумева да не можете да додељујете имовину како вам падне на памет, па макар то био и Уставни суд, већ како је то рекао Дејтонски споразум”, навео је Вучић.

Он је иронично приметио да су сви из СПЦ и опозиције увек „сувише мали за све великане” на власти у ЦГ, као што су Додик и остали „сувише мали за све великане” међу Бошњацима и Хрватима.

„Суштина је у томе да сви они пронађу кривца у Београду, да би имали заједничку политичку тему и да би имали унисоне гласове на овим и другим скуповима:, рекао је Вучић.

Он је додао да не може да каже да је проблем РС јер РС нема војску, нити може да има значајну финансијску моћ.

Додао је да се не узбуђује због тога што су Београд и Србија свима проблем, али је позвао да размисле како би било да је неко напао Комшића на територији Србије, или Џаферевића, као што је он нападнут у Сребреници, и да после после пет-шест година није пронађен ниједан нападач.

„А усудио бих се да кажем да то у Сребреници није било далеко од покушаја убиства”, рекао је Вучић.

Он је додао да то никога не интересује ни у међународној заједници, али држе Србији придике сто није лупала пацке Додику.

„То је наша позиција, коју морамо да разумемо, да бисмо могли да се супротставимо, и да говоримо и поставимо контрапитања на које немају одговоре - зашто Срби у РС немају иста права као сви други, зашто Срби у ЦГ немају никаква права, поготову не као Албанци у Северној Македонији? Али, на та питања одговори не постоје”, рекао је Вучић.

Он је додао да је сваком јасно и у Европи да ту одговора нема и не може да буде.

„Није истина да нису с тим упознати, све они то знају, шта тражите од Срба”, упитао је Вучић и додао да Срби неће пушкама да долазе до својих права, али желе да буду поштовани и уважени.

Он је подсетио да је то јуче рекао и у Минхену, али да наилази на зид ћутања.

Борел: Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине у марту

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел изјавио је да ће свој предлог о именовању Специјалног представнику за дијалог Београда и Приштине припремити до мартовског састанка Савета ЕУ.„Предлог још није спреман. Захтевне су припреме око мандата и других формалности. Нећемо моћи да изађемо са тим сутра (на састанку савета министра спољних послова ЕУ), али свакако ће бити за следећи састанак Савета ЕУ”, рекао је Борел.

Долазећи на радну вечеру лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу, Борел је оценио да овај састанак представља још један корак ЕУ перспективе за Западни Балкан.

Он је напоменуо се о региону разговарало и на Минхенској безбедносној конференцији, а да ће се о Западном Балкану разговарати на састанку савета министра спољних послова ЕУ који се сутра, 17. фебруара, састају у Бриселу.

Рама: „Спуштање” (у ЕУ) неће бити лако

Премијер Албаније Еди Рама је најавио да ће се током вечере лидера ЕУ и Западног Балкана разговарати о новој методологији приступног процеса као платформи, која би требало да створи заједничко разумевање међу земљама чланицама ЕУ о проширењу.

Рама је приликом доласка на вечеру лидера направио паралелу између невремена које га је дочекало у Бриселу и процеса приступања.

Република Српска ће бити самостална и наћи ће начин за државни облик са Србијом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА