Најновије

Француска спремила пакет инвестиција за нашу земљу: Макрон улаже милијарде у Србију!

Инвестиције у привреду, велика улагања у инфраструктуру и војна сарадња само су део пакета од више милијарди евра који је француски председник Емануел Макрон припремио за Србију.

Макрон улаже милијарде у Србију (Фото: Јутјуб/ Правда)

О намерама Париза француски лидер отворено је говорио на Минхенској безбедносној конференцији. Истичући да су у Србији видљиве само инвестиције Кине и Русије, Макрон је од колега, шефова држава ЕУ, захтевао да следе пример Француске и улажу у Србију.

Говорећи о Србији, Макрон је рекао:

- Веома поштујем председника Вучића, он сјајно ради свој посао, он је сјајан лидер, али оно што се тамо дешава одређују Русија и Кина, а не Европа. Ако ЕУ жели да укључи Балкан, мора да инвестира много више него до сада у инфраструктуру, културу, знање језика, а Француска већ мења политику у том правцу. То треба да радимо, уместо да само почињемо преговоре - нагласио је Макрон.

Подсетио је да Србија већ пет година отвара преговарачка поглавља, упозоривши да ће за две године људи рећи како је време да уђе у ЕУ јер с правом већ почиње да губи стрпљење.

Конкретни подаци

Извори из дипломатских кругова тврде да иза Макронових речи стоје конкретне бројке.

- Цифре су најбољи показатељ, у претходној години, када је Макрон био у посети Србије, француске инвестиције у Србију премашиле су милијарду евра. С друге стране, девет година пре тога збир француских инвестиција био је близу 1,5 милијарди евра, а француске компаније у Србији запослиле су око 11.000 радника - подсећа извор.

Додаје да ће ове године француска улагања у Србију бити знатно виша, с обзиром на то да је током Макронове посете Београду у јулу прошле године потписано 25 споразума, од којих се пет уговора тичу сарадње у области наоружања и војне опреме.

Саговорник додаје да је Макрон ангажован и када је у питању дијалог Београда и Приштине.

- Париз подржава постизање компромиса којим ће бити уважени и интереси Београда. Управо је Макрон пре неколико дана најавио одржавање самита под покровитељством Париза и Берлина на којем би се отворио пут дијалогу. Макрон попут Трампа захтева од Приштине безусловно укидање такси као предуслов за наставак разговора - додаје саговорник.

Објашњава и да је то разлог што се из Приштине свакодневно чују и гласови који су за поделу, али и они који су на линији стварања "велике Албаније", те да то објашњава одлуку америчког државног секретара да се у Минхену не сретне са премијером такозване државе Косово.

На реду је Немачка

Економиста Млађен Ковачевић каже да је Макрон у праву за све што је рекао у Минхену, чиме је, како наводи, посредно потврдио све већу заинтересованост за француско укључивање у инвестиције код нас.

- Иако је мало преувеличао присуство Кине и Русије, веома је важно што су се ове речи чуле пред европским лидерима. Очигледно су га остварени резултати неевропских инвестиција у Србији приморали да на овај начин реагује, па их тиме мало и препадне. Сад је од велике важности да још и Немачка заузме идентичан став по овом питању - сматра Ковачевић.

- Управо је Париз последњих година покренуо значајне инвестиције попут развоја београдског аеродрома. Француска се након много година коначно политички вратила на Балкан. Осим снажне подршке на путу ка ЕУ коју од Париза можемо очекивати, веома је битно да привучемо што је могуће више француских инвестиција како би Србија поново постала најважнији партнер Француске у овом делу Европе - закључује Старовић.

Кључне Макронове поруке Београду

- ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију

- Србија је велика европска држава и нација, има своје место у Европи, а тачан датум кад ће постати чланица ЕУ мање је важан

- није добро да се превише брзо уђе у Европу јер то не би било добро ни за Србију нити за Европу

- нема тачно одређеног датума уласка у ЕУ и не треба се затворити у календар

- Француска спремна да сарађује у свим областима, од војне и културне сарадње до правосуђа

- ангажоваћу се да се обнови дијалог Београда и Приштине како би се постигао свеобухватни, трајан и компромисан споразум

- нема готовог решења за косовски проблем, магично решење не постоји, а ја сам за компромис

- свака страна мора да се помери како бисмо гледали у будућност.

Макронов тим специјалаца за Србију

Емануел Макрон је одмах после посете Београду у јулу прошле године именовао два специјалца за пројекат западног Балкана, о чему је својевремено писао Српски телеграф. Одлазећи амбасадор Фредерик Мондолони предвиђен је за шефа одељења за западни Балкан, Русију и централну Азију, док је експерт за безбедност и питања везана за ЕУ Жан-Луј Фалкони именован за председниковог кључног човека у Београду.

Главни задатак који им је Макрон поверио односи се на политичку, али и снажнију економску помоћ и подршку Србији.

Шојгу је нераскидива карика у односима Србије и Русије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА