Најновије

НОВА МАПА ЕВРОПЕ! Србија улази у Орбанову унију!?

Мађарска је пронашла заједничке темеље са суседним земљама и у позицији је да с њима иде у ширу сарадњу и ствара савезе. Историја је поново дала народима средње Европе шансу да изграде нови савез утемељен на њиховим националним интересима, који би нам омогућио да се бранимо од претњи и с истока и са запада.

Виктор Орбан (Фото: kremlin. ru)

Ова порука, коју је изговорио премијер Мађарске Виктор Орбан у годишњем обраћању нацији, само је потврдила оно што је Српски телеграф најавио још 2018. године, када се на темељима Вишеградске групе родила Орбанова идеја о новом, моћном европском савезу, тада названом Е-6 (због броја држава које су се помињале као његове чланице). Према визији мађарског лидера, и тада и сада, део савеза била би и Србија, а новина је што је сада поменуо и Хрватску и Словенију.

Вишеградску групу, која снажно делује унутар Европске уније, чине, уз Мађарску, и Пољска, Словачка и Чешка, а уз њих у новом савезу Орбан види и Румунију, Србију (директно нас је поменуо у последњем обраћању нацији), Хрватску и Словенију.

Будимпешта је научила да не мора да се свиди "уморној бриселској елити", истичући да је Мађарска будућност Европе.

- У последњих десет година научили смо да Европа није у Бриселу. Европа смо ми и ми се не морамо свидети уморној бриселској елити. У прошлости смо мислили да је Европа наша будућност, али данас знамо да смо ми будућност Европе - поручио је Орбан, а затим навео земље које види у савезу држава средње Европе, оцењујући и да последња деценија представља најуспешнијих 10 година у последњих 100 година мађарске историје.

Nеоспорно je да је Орбанова визија попримила изразито јасне обрисе конкретне стратегије која би требало да ојача позицију, пре свега економску и војну, сваке од држава које би ушле у савез.

Мигрантска траса

Како објашњавају добро упућени саговорници блиски и Будимпешти и Београду, Орбанова унија представљала би противтежу најмоћнијим земљама ЕУ (Немачка, Француска, Холандија, Белгија...), које државе централне и источне Европе већ дуго сматрају земљама другог реда, али и офанзиви са истока, одакле се шире руски и кинески утицај.

- Орбан такође мисли да се све поменуте земље неупоредиво лакше могу супротставити мигрантској претњи с обзиром на то да су готово све на такозваној мигрантској траси - наглашава дипломата.

Балинт Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара, сматра да Србија у оваквом савезу свакако ништа не би изгубила.

- Земље чланице Вишеградске групе врло лепо сарађују и, што се тиче мигрантске кризе, Мађарска је од самог почетка става да мигранте не треба пуштати у ЕУ без докумената. Том ставу су се придружиле остале три земље ове групе и то свакако чини противтежу западноевропским чланицама ЕУ и по том питању је доказано да сарадња тих земаља може нешто добро да донесе, поред привредне и осталих видова сарадње. Било би добро да се Вишеградска група прошири и да Србија постане чланица те групације. Све ове државе су такве да су им интереси слични.

Реакције

Бранко Радун

Веома је битно да се овде махом ради о земљама које имају много боље позиције у Вашингтону него државе такозване старе Европе, попут Немачке, Француске или Италије. Такође, ту је и очита потреба да се децентрализује одлучивање унутар ЕУ, да се не доносе све одлуке у Берлину и Паризу. Дакле, самим тим, утицај овог блока ће свакако расти у наредном периоду, па је овај Орбанов позив Србији да у њему нађе места свакако позитиван сигнал.

Др Орхан Драгаш

Орбанова иницијатива део је велике дискусије о будућности ЕУ и сасвим је логичан резултат најава да ће ЕУ дефинитивно морати да мења устројство. Орбан је још пре годину и по говорио о својој иницијативи. Овакав блок био би сасвим респектабилан у Европи, али не треба на њега гледати као на савез који би се отцепио од ЕУ. Орбанова идеја да, осим чланица ЕУ овом блоку припадне и Србија, израз је велике подршке лидера Мађарске нашој земљи.

Срђан Перишић

Супротстављање мигрантској претњи је Орбанов главни циљ и приоритет кад говори о овом савезу. Како спречити миграције, то јест прилив миграната у Мађарску, питање је којим се бави и жели да се уједини са другим земљама које такође имају тај проблем, пре свега Пољском, где готово и нема миграната, они прихватају само мигранте хришћане, то је и са Словачком, Словенијом, Хрватска их чак и малтретира, у Румунији их нема. Свестан је да и Србија не може да поднесе прилив миграната ни економски ни из идентитетских разлога, дакле, то је њему приоритет.

Орбанови потези у Мађарској

* БДП 2009. имао пад од 6%, сада је раст 4%

* Извоз 2009. био 19,69 милијарди форинти, прошле године 31,1 милијарду форинти

* Незапосленост за осам година пала са 22% на 6%

* Отплаћен у потпуности кредит узет од ММФ на почетку економске кризе 2008. године

* Готово потпуно заустављен прилив миграната

* Све организације које је финансирао Сорош буквално отеране из Мађарске

* Убедљива већина Орбана и његове партије Фидес у парламенту

Прочитајте ОВДЕ   под каквим слоганом СНС излази на изборе.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА