Најновије

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ УЗНЕМИРЕНИ: Руси спремили нову војну стратегију

Стручњаци америчких војних служби, посебно они који су се специјализовали за одбрану и безбедност, и који и даље пажљиво прате процесе војног развоја у Русији, процењују њихово стање и предвиђају различите аспекте њихове будуће трансформације и промене у московским стратешким приступима употребе војне силе, краткорочно и дугорочно.

Руси спремили нову војну стратегију (Фото: kremlin.ru)

Високи званичници сугеришу да Вашингтон и његови савезници покушавају да обуздају или застраше Русију. Као доказ наводе најновију Националну стратегију одбране и Преглед нуклеарне политике.

Пентагон је поново скренуо пажњу на конкуренцију великих сила и ротационо присуство снага НАТО-а у источној Европи. Неке формулације из ажуриране војне доктрине вероватно ће одражавати овај растући песимизам.

Све дубље неповерење Запада постало је истакнуто својство руске стратегије националне безбедности за 2015. и руског концепта спољне политике за 2016.

Током последње две године, руска влада је активно ажурирала низ стратешких докумената који се односе на националну безбедност и унутрашњу политику.

У јулу, секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев је рекао да ће Русија следеће године прилагодити своју стратегију националне безбедности.

Претходне две војне доктрине објављене су 2010. и 2014. као део комбиновања неколико других стратегија у вези са националном безбедношћу, од којих је већина написана пре 2020. године. 

Имајући у виду перцепцију руских лидера о надолазећим претњама, њиховим званичним изјавама, областима модернизације оружаних снага и учешћу у непријатељствима од када је објављена последња војна доктрина 2014., следеће одредбе ће бити укључене у нову војну доктрину Кремља:

– претежно коришћење неприсилних метода пре и током процеса војних сукоба;

– примена активних одбрамбених стратегија;

– увођење концепта ограничене акције;

– растућа улога приватних војних компанија;

– приступи формирању система контроле оружја у будућности;

– одржавање принципа употребе нуклеарног оружја;

– потреба да се оружане снаге опреме новим врстама оружја, борбеном роботиком и системима вештачке интелигенције;

– дефинисање конкуренције великих сила;

Колико ће предвиђања стручњака одговарати стварности, показаће време. У међувремену, ствар није у заустављању трке у наоружању, већ само у његовом даљњем порасту.

Идлиб у пламену! Руски авиони изручили пакао на јазбине терориста! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА