Најновије

СИРИЈИ ПРЕТИ НАЈГОРИ МОГУЋИ СЦЕНАРИО: Пропали преговори Русије и Турске о Идлибу!

Током преговора у Москви, Русија и Турска нису постигле споразум у циљу смањења напетости у вези са сиријском покрајином Идлиб, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Турска гомила војску у Идлибу (Фото: Јутјуб)

Лавров је рекао да су се снаге сиријске владе, које спроводе офанзиву у Идлибу, придржавале претходних споразума о Идлибу, али да су реаговале на провокације.

Он је упозорио да се настављају војни напади на сиријске и руске снаге у Идлибу.

Лавров је додао да Москва подржава акције сиријске војске, која одговарају на "неприхватљиве провокације у Идлибу".

Лавров је рекао да Русија није имала никакве захтеве током билатералних преговора са Турском, који су одржани 17. и 18. фебруара у Москви у вези са регулисањем ситуације у Идлибу.

"Што се тиче исхода преговора између Русије и Турске у Москви јуче и прекјуче, нисмо дошли до закључка о томе како се придржавати договора (руског председника Владимира) Путина и (турског председника Реџепа Тајипа) Ердогана о Идлибу. Нисмо имали никакве захтеве. Мислимо да морамо да применимо споразуме које су постигли наши лидери", рекао је Лавров говорећи о исходима разговора са колегом из Јордана Ајманом Сафадијем.

Кремљ је претходно саопштио да би турска војна операција против снага сиријске владе у Идлибу била најгори могући сценарио.

Москва се снажно противи таквој операцији, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, додајући да Русија и Анкара остају у контакту да би покушале да спрече даљу ескалацију тензија у Идлибу.

Ердоган је претходно рекао да су разговори с Русијом о сиријском Идлибу далеко од испуњавања захтева Турске и упозорио да је војна операција само питање времена.

У обраћању посланицима његове владајуће Партије правде и развоја, Ердоган је истакао да је Турска одлучна да Идлиб, на северозападу Сирије, постане безбедна зона "без обзира на цену" и независно од разговора који се настављају с Русијом, која подржава снаге сиријског председника Башара ел Асада.

Према речима турског лидера, упркос сталним разговорима о Идлибу, Турска и Русија још су далеко од постизања споразума о том питању.

Прочитајте ОВДЕ шта је САА довукла на север земље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА