Најновије

Сиријска армија на север земље довукла вишецевне ракетне бацаче БМ-27 „Ураган“

У склопу здружене операције против терористичких снага која се одвија западно од града Алепо и регији Идлиб, сиријска армија у ову зону довлачи снажна артиљеријска средства. На овом простору је примећен и совјетски/руски вишецевни бацач ракета „Ураган“ калибра 220мм.

„Ураган“ (Фото: Твитер)

У операцији учествује око 10 хиљада најискуснијих сиријских бораца који на готово свим деловима фронта веома успешно потискују терористичке одреде исламистичке организације Хајат Тахрир аш-Шам. У офанзиви се посебно истичу јединице 25.дивизије „Тигрови“ и 4-та оклопна дивизија, којима потпомажу и вбр БМ-27 “Ураган”. Непријатељ том приликом трпи велике губитке у живој сили и техници.

Треба истаћи да су поменуте две формације у великом обиму снабдевене руских наоружањем и војном опремом. У њиховој техничкој и тактичкој обуци су учествовали и руски специјалисти. Према речима бројних стручњака сиријска дивизија „Тигрови“ је еквивалента ојачане механизоване бригаде руске армије, у којој се налази и тенковска чета опремљена обт Т-90С.

БМ-27 „Ураган“ (Нато индекс 9П140) је самоходни вишецевни бацач ракета пројектован у Совјетском Савезу. Започео је са својом службом у совјетској армији средином 1970-тих година прошлог века. Ради се о лансеру који је монтиран на камионској платформи ЗИЛ-135ЛМ. Ово средство у рафалној паљби може да испали свих 16 ракета калибра 220мм за 20 секунди. Ефективни домет ових ракета 35,8 км. Плотунским ударом једно оруђе покрива површину од 426 хиљада м2. Маса једне ракете износи 280кг, док је укупна тежина напуњене лансирне јединице око 20 тона.

Сматра се да сиријска армија у свом поседу има 4-5 артиљеријских батерија које су опремљен вишецевним ракетним бацачима БМ-27 „Ураган“. Њихово разорно дејство против терористичких формација у Сирији је посебно уочено током ослободилачке операције сиријске војске у циљу заузимања Палмире. Ова операција се изводила у ½ 2016.године приликом чега је у потпуности разбијен елитни одред терористичке организације Исламска држава јачине 2 хиљаде људи, и ослобођена Палмира.

Руси спремили нову војну стратегију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА