Најновије

Изложба “Imagine" Маје Ходошчек у Галерији ДОБ

Изложба "Imagine” Маје Ходошчек у Галерији ДОБ, биће отворена у уторак, 4. фебруара у 19 часова и траје до 21. фебруара.

Плакат изложбе (Фото: Дом омладине)

„Свакодневно до нашег ока и ума допире велики број медијских и маркетиншких порука да наша судбина зависи од нас самих, да не постоји алтернатива постојећем систему и стању ствари и да је све у нашим главама. Уместо бављења структурним и системским разлозима стреса и менталних болести, формирана је читава индустрија која нам говори да су успех и срећа стање ума и да се кључ за постизање истих налази у нама самима.

Мистификација и спектакуларизација љубави, те злоупотреба различитог спектра емоција заузима посебно место у индустрији среће, о чему сведоче бројни блокбастери, музички хитови, па чак и кратке сугестивне поруке одштампане на масовно произведној гардероби водећих светских брендова.

Широко усвојена ради-оно-што-волиш мантра, нарочито карактеристична за креативни и интелектуални рад, са једне стране брише репетитивне послове који се обављају из потребе и дехуманизује раднике који обављају овакву врсту посла (што је убедљива већина светске популације), а са друге, код оних који имају услове да наседну на причу о раду из љубави, прикрива експлоатацију и једнако прекарну позицију која иза ради-оно-што-волиш приниципа стоји. Притисак да се посао пронађе и задржи је све већи, листа задатака које треба да обави једна особа за што мању надницу је све дужа, а са растом компетитивности расте и захтев да се фокусирамо на себе, своје вештине, способности, капацитете, да играмо улоге које су нам додељене на тржишту рада. А и љубави.“

Кустошкиња изложбе Мирјана Драгосављевић (Део текста из каталога)

Маја Ходошчек (1984) је уметница, педагошкиња и истраживачица. Бави се видео радовима, инсталацијама и покретањем радионица.
Магистрирала је на Низоземском Институту уметности у Арнхему, НЛ.

Њени радови излагани су на међународним групним изложбама као што су Скривени курикулум, tranzit. sk, Братислава; Тишина је овде глувоћа, Галерија Подроом, Београд; Beyound the Globe, Модерна галерија, Љубљана, Југ према Југоистоку, Тимес Мусеум у провинцији Гвандонг у Кини; Trabeling Communique, Музеј историје Југославије, (МИЈ) Београд. Своје радове је представљала на самосталним изложбама у Музеју савремене уметности МСУМ у Љубљани, Галерији Мирослав Краљевиц́ у Загребу, Галерији Шкуц у Љубљани, итд.

Године 2019. била је резидент у Табакалери – Међународном центру за савремену културу (Доностиа). Године 2010. добила је награду ОХО.

Живи и ради у Цељу, Словенија.

Галерија Дома омладине Београда

Радно време: уторак-субота од 12:00 до 21:00;

недељом од 12:00 до 18:00; понедељком Галерија не ради.

Прочитајте ОВДЕ  каква је то бура у Нишу.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА