Најновије

НЕ ПЛАШИМ СЕ МИЛОВЕ ОСВЕТЕ! Црногорски официр одбија да се одрекне вере: Какав бих ја војник био да се бојим!

После објаве начелника Генералштаба да припадници војске немају шта да траже на молебанима, војник Здравко Касалица поручио да ће у недељу бити на литији.

Војска Црне Горе (Фото: Јутјуб)

Само неколико сати после поруке начелника Генералштаба Војске Црне Горе Драгутина Дакића да у војсци нема места за онога ко мисли да треба да брани цркву од закона, официр Здравко Касалица, председник Синдиката одбране и Војске Црне Горе, објавио је на свом Фејсбуку поруку да иде на литију у недељу!

Касалица, који је буквално преко ноћи постао симбол херојства и чојства и јунаштва, због војне процедуре није могао да да изјаву за Курир и објасни да ли би због своје одлуке могао да сноси последице. Његов пријатељ, с којим смо ступили у контакт, каже да је реч о храбром човеку који се не боји евентуалних санкција.

Народ је престао да се плаши

Митрополит Амфилохије јуче је на путу за Пљевља, где је ишао да служи молебан и учествује на литији, срео литију која је ишла из манастира Добриловине за Мојковац.

- Нико није подстакао ни вас да данас ходате по овом снегу, него је народ дирнут у живац, у његово биће. И што је најважније, народ је престао да се плаши - казао је Амфилохије, као и да је премијер Душко Марковић разборитији од Ђукановића:

- Ипак је он (Марковић), имам утисак, разборитији од овога који је главни. Двадесет и три пратиоца су га пратила сад тамо у Мајами да се проводи за Нову годину. Ко то плаћа?.

Видимо се на литији

- Поздрав за народ мој и пријатеље. Видимо се у недељу, ако бог да - написао је на Фејсбуку Касалица само неколико сати након изјаве начелника Генералштаба Дакића.

Пријатељ овог црногорског официра каже да је реч о човеку који је увек стајао иза својих одлука и да га не чуди његов потез. Међутим, поред узавреле атмосфере у овој држави, као и експлицитне поруке првог човека Генералштаба, очекивано је да би овакво понашање могло да буде санкционисано. Ни то га, додаје Касаличин пријатељ, не плаши.

Масовна хапшења уочи литија

Око 30 Пљеваљаца, који су на брду Боровцу подигли таблу са српском тробојком, ухапшено је јуче у Пљевљима, и то уочи доласка Амфилохија, митрополита црногорско-приморског, на синоћњу литију. Ови младићи су и пре извесног времена поставили велику тробојку на истом брду, али су је непознате особе порушиле у ноћи између петка и суботе. Када су јуче поново подигли таблу са српском тробојком, експресно су похапшени.

- Чим је Здравко поставио поруку на Фејсбуку, одмах сам га позвао. Честитао сам му за то што је написао и причали смо о могућим реакцијама. Рекао ми је: „Какав бих ја био војник да се плашим санкција или освете. Нисам се плашио 1999, а камоли данас да се плашим“ - каже један од Касаличиних пријатеља за наш лист, који је инсистирао на анонимности.

Порука овог официра је одмах завршила на готово свим сајтовима, сви причају о њему, али он не мисли, истиче његов пријатељ, да је некакав херој.

На тврђави Табија из 19. века у Сутомору непознати починиоци нацртали су тробојку. Црногорско министарство културе оценило је овај поступак као скрнављење и наставак девастације културне баштине.

Не мисли да је херој

- Здравко не мисли за себе да је херој што је објавио ту поруку. Мада, истина, није очекивао да ће та објава да изазове толику пажњу. Та објава је била његов мали бунт, јер су му угрожена права загарантована уставом - наводи Касаличин пријатељ и додаје:

- Много људи из војске иде на литије, баш много. Подсетимо, од Божића се у Црној Гори, сваког четвртка и недеље, организују литије због усвајања скандалозног Закона о слободи вероисповести.

Прочитајте ОВДЕ како Мило Ђукановић планира да прекине литије у ЦГ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА