Најновије

НЕ СЛУТИ НА ДОБРО! АМЕРИКАНЦИ ПОНОВО ПРЕТЕ: "Упозоравамо Додика! РС мора да уради ово, иначе..."

Амбасадор САД у Босни и Херцеговини Ерик Нелсон изјавио је да је у разговору са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком пренео став САД да се мора поштовати територијални суверенитет и интегритет БиХ и да ултиматум и блокаде нису добар начин да земља напредује.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Нелсон је рекао да је са Додиком разговарао о потенцијалним последицама активности које би подривале дејтонски мир.

"Те последице видимо у економској области и у све већем одласку младих породица из БиХ. Те последице такође би се огледале у новим санкцијама", рекао је Нелсон.

Он није директно одговорио на питање да ли је БиХ угрожена последњом политичком кризом, али је навео да је једна и јединствена БиХ стратешки интерес САД и да у Вашингтону само такву државу подржавају.

"Дејтонски устав је био чврста почетна тачка за БиХ пре 25 година. То није завршен устав и било је потребних модификација. И даље ће бити потребне модификације, како БиХ буде следила своје амбиције, а то је да се интегрише у евроатлантску заједницу земаља", сматра Нелсон.

Амбасадор каже да постоје начини за решавање различитих ставова и да решења треба тражити у Парламенту.

"Не треба их тражити кроз претње неког ентитета или политичког лидера, ултиматуме или опструкције. Ово су дакле јако важне промене о којима треба разговарати и које треба провести на начин на који ће сви лидери то подржати. За то је потребан компромис који ће се заснивати на консензусу", сматра Нелсон.

Нелсон је нагласио да је Уставни суд кључни стуб државних институција и да он у свакој демократији тумачи оно што Устав каже и тај суд мора функционисати слободно од било каквог политичког утицаја.

Прочитајте ОВДЕ шта је Милорад Додик поручио страним амбасадорима у БиХ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА