Најновије

НЕВИЂЕНА УЦЕНА НАТО ПАКТА ЈЕДНОЈ ЕВРОПСКОЈ ДРЖАВИ: Има да купите од нас 11 Ф-35 авиона или ћемо...

Атлантски савез тражи од Брисела да набави 11 додатних Ф-35, најавио је министар одбране Филип Гофин, а преноси агенција Белга.

Ф-35 (Фото: Јутјуб)

Супротно плановима белгијске владе, НАТО тврди да Белгија треба има 45 борбених авиона који коштају готово 5 милијарди евра, 11 више летелица него што је планирано планом из 2018., рекао је белгијски министар одбране Филип Гофин.

“НАТО је 2017. године проценио да Белгија треба имати најмање 45 борбених авиона. У 2019. […], Министарство одбране потврдило је план НАТО-у да набавци 34 борбена авиона Ф-35А. Међутим Министарство је изнова приметило да НАТО очекује да ће Белгија имати 45 борбених авиона Ф-35А”, изјавила је Комисија за одбрану, а преноси агенција Белга.

Атлантски савез такође позива белгијску војску да успостави другу копнену бригаду, наводе војни и дипломатски извори.

Француска је разочарана избором Белгије која је у МАРТУ 2017. расписала конкурс за 34 борбена авиона који ће замијенити старе Ф-16. У АВГУСТУ 2018., Брисел је службено објавио жељу за набавком Ф-35 произвођача Локхед Мартин. Европски ваздухоплови, Еурофајтер Тајфун и Дасаулт Рафал, који формално нису понуђени, нису ни одабрани.

Председник Емануел Макрон тада је изразио жаљење због одлуке Брисела, назвавши је противном европским интересима. Међутим, према тадашњем белгијском министру одбране Стивену Вандепуту, понуда Американаца била је “најбоља према свим нашим критеријима”.

Како је ракетни систем “Точка” издоминирао Сиријом, сазнајте ОВДЕ!

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА