Најновије

ПУТИН И ЕРДОГАН НИСУ ПОСТИГЛИ СПОРАЗУМ: Да ли би Идлиб могао да буде најстравичнија хорор прича 21. века?

Русија и Турска нису успеле да у Москви постигну споразум којим би се смањила напетост око сиријске покрајине Идлиб, изјавио је у среду шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Он је рекао да су се снаге сиријске владе које спроводе офанзиву у Идлибу, додуше придржавале претходних споразума, али да су и реаговале на провокације. Лавров је упозорио да се настављају војни напади на сиријске и руске снаге у Идлибу.

Илустрација (Фото: РИА)

У међувремену, хуманитарна криза у овом региону на северозападу Сирије, достигла је страховите размере - чак три милиона људи је на ивици смрти. УН процењује да би "Идлиб могао да буде најстравичнија хорор прича 21. века". Од пролећа 2011. године крвопролића у овој земљи никако да стану.

Након што је објављено да ни најновији покушај да се дође до споразума није уродио плодом, у Москви нема наговештаја о евентуалном састанку Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, који би на највишем нивоу покушали да "изваде кестење из ватре".

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров потврдио је да је Москва спремна да сарађује са Анкаром око смиривања тензија у Идлибу, а његов турски колега, Мевлут Чавушоглу ипак није искључио могућност да се лидери двеју земаља састану у наредним данима. Лавров је истакао да Русија није имала никакве захтеве током билатералних преговора са Турском, 17. и 18. фебруара у Москви.

Кремљ је оценио да би турска војна операција против снага сиријске владе Башара ал Асада у Идлибу, најављена као "потез који је само питање времена", била најгори могући сценарио.

У обраћању посланицима своје владајуће Партије правде и развоја, Ердоган је претходно казао да је Турска одлучна да Идлиб постане безбедна зона "без обзира на цену чак и док се разговори настављају са Русијом, која подржава Асадове снаге".

- Операција у Идлибу биће брза - рекао је Ердоган у турском парламенту. - Одбројавамо, шаљемо последња упозорења. Турска је извршила све неопходне припреме да започне операцију у Идлибу. У случају било које друге операције поручујемо да ћемо доћи по ноћи, у било ком тренутку. Другим речима, офанзива у Идлибу би могла да почне у било ком тренутку.

Портпарол турског председника Ибрахим Калин најавио је да "ће Турска наставити да шаље трупе у Идлиб како би обезбедила сигурност цивилима и целом региону".

Ни телефон "не ради"

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да, бар засада, нема ни конкретних планова да се организује телефонски разговор двојице председника. Песков, ипак, напомиње да су председници у блиском контакту и да се, уколико буде било потребно, "телефонски разговор организује за неколико сати".

Руски ловци масакрирали џихадисте! Терористичка упоришта сравњена са земљом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА