Најновије

ВЕЛИКЕ СИЛЕ СЕ СВАЂАЈУ ОКО КИМ: Којој страни ће се Србија приклонити?

Питање Косова и Метохије није завршено, међународне околности су се промениле, а међу светским силама не постоји јединство ставова. Овако бисмо могли у неколико речи да опишемо тренутну ситуацију у вези са косовским проблемом. Теорија о својеврсној борби за преузимање примата у региону и решавање косовског питања добила је неку врсту потврде после изјава светских званичника последњих неколико дана.

Најпре је Метју Палмер, званичник Стејт департмента рекао да би узајамно признање било идеално решење, да би специјални изасланик председника САД Ричард Гренел демантовао да постоји могућност размене територија и поручио да нема брзог решења, као и да се он залаже за договор две стране. То је, процењују аналитичари, показало да на релацији Стејт департмент - Доналд Трамп не постоји усаглашеност по питању Косова и Метохије.

Паралелно са овим дешавањима, председник Србије Александар Вучић саопштио је да је једна моћна европска држава тражила од Приштине да уведе таксе на робу из централне Србије, а иако није желео да открије на коју земљу мисли, у јавности се појавила информација да је реч о Немачкој. С друге стране, Француска, са Емануелом Макроном на челу, шаље охрабрујуће поруке Србији, а од Аљбина Куртија, премијера тзв. независног Косова, захтева да хитно укине таксе.

Како тврде стручњаци, ово се уклапа са тврдим ставом званичног Берлина по питању КиМ, Макроновом настојању да Француску наметне као лидера, у односу на Немачку и сукобу Стејт департмента и амбиције Доналда Трампа да америчку дипломатију стави под сопствену контролу и он именује људе који ће директно њему одговарати.

Где се онда Србија налази на овом раскршћу и којој страни би требало да се приклони?

Представник САД за Западни Балкан Метју Палмер у интервјуу за бриселски портал "Еуобсервер" изјавио је да је на Београду и Приштини да успоставе параметре за дијалог, наводећи да би узајамно признање био идеалан исход преговарачког процеса.

- Желели бисмо да узајамно признавање Косова и Србије буде исход преговарачког процеса -  казао је Палмер.

Међутим, специјални изасланик председника САД Ричард Гренел реаговао је после објављивања овог интервјуа, рекао да је у питању "лажна вест", демантовао да постоји могућност размене територија и поручио да нема брзог решења, као и да се он залаже за договор две стране.

Потпуно супротстављене изјаве званичника САД могу да се припишу класичном сукобу Стејт департмента и Трампове амбиције да америчку дипломатију стави под сопствену контролу и он именује људе који ће директно њему одговарати, објаснио нам је спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић.

- Када Палмер каже да идеја разграничења није искључена он понавља нешто што је говорио Џон Болтон, ког је Трамп отпустио. То су неке конфликтне идеје, с тим да је у целој причи једино сигурно да ће о свему одлучивати Трамп. Према томе, сасвим је извесно да би требало слушати шта Гренел прича - изјавио је Јакшић.

Изјава председника Вучића да је једна моћна европска држава тражила од Приштине да уведе таксе на робу из централне Србије, подигла је буру у јавности. Иако није рекао која држава је у питању, у јавности се појавила информација да је у питању Немачка, а аналитичари поручују да нису изненађени.

Паралелно с тим, Француска, са Емануелом Макроном на челу, шаље охрабрујуће поруке Србији и председнику Вучићу поручујући му да одлично ради свој посао, а од премијера провремених приштинских институција Аљбина Куртија захтева да хитно укине таксе.

Ова неусаглашеност, тврде познаваоци политичких прилика, на нас може лоше да се одрази лоше јер чим долази до тих расцепа на разним релацијама Париз-Берлин, Вашингтон-Берлин, не може позитивно да утиче на било какву динамику преговора, а још мање неког решења.

- Покушавамо да избегнемо да супротстављени интереси светских сила и пројектовање њихових интереса произведу штету за нас. Кључна ствар, кад смо ми у питању јесу независна политика и војна неутралност. Да пробамо да реализујемо наше стратешке циљеве. Не опредељујући се ни на једну страну и држећи позицију - нема никаквих преговора док се не укину таксе, док се не види која платформа, нема одустајања од политике независности о неутралности, довођења у питање наших односа са САД, али ни са Кином и Русијом, Немачком - објаснио је каријерни дипломата Зоран Миливојевић за наш портал.

Он је нагласио да "није споран европски пут, али да Србија мора видети шта ће на том путу бити и то је наша позиција, принципијелна до краја без сврставања на било коју страну".

"Борба за утицај на Балкану води се између САД, ЕУ и Русије"

После договора о поновном покретању авио-линије Београд-Приштина, бриселски аналитичар иначе члан Савета за политику демократизације и стручњак за спољну политику ЕУ Тоби Вогел констатовао је да Доналд Трамп "побеђује ЕУ на њеном терену", а у прилог томе иде и чињеница да САД покушава да ојача утицај на овим просторима и "врати се у игру на Балкану."

Ипак, чини се да ни Немачка ни Француска не предају олако кормило на Балкану.

- Ми знамо да је Немачка од почетка против идеје разграничења и то је сада одговор Америци и идеји коју је својевремено Болтон лансирао. Имајући у виду какви су односи између Берлина и Вашингтона то не чуди. Косовски проблем је само убачен у игру великих, па тако долази до ривалитета између Париза и Берлина, јер Макрон има амбицију да постане лидер Европе, гледајући како се Меркел повлачи. И на све то, да би ситуација била додатно конфузна иду и Руси, који стално понављају да ми не треба да журимо, да се сачува статус кво - изјавио је Јакшић.

Председник Србије реаговао на Палмерову изјаву: Потребан нам је дијалог

Председник Србије реаговао је на изјаве специјалних изасланика за Западни Балкан и истакао да је и сам заговарао да Београд и Приштина морају да разговарају и да би прекид преговора могао бити погубан.

- Плашим се да нема ништа од тога да ми само разговарамо, а кад год има великих сила, сви ће увек тражити пораз Србије. Наше је да се томе одупиремо - рекао је Вучић.

На питање како доћи до компромса, он је узвратио питањем - како да објасните нашу ситуацију, а да не разговарате са другом страном?

- Како би опстао наш народ у Сиринићкој жупи, Косовском Поморављу, па и на северу Косова? Шта друго да радите? Да ли имате алтернативу? Рат је алтернатива, а то нећемо. Рат није и не сме да буде алтернатива. Још један сукоб и ми то органски не бисмо преживели. Морамо зато да разговарамо. Како ћемо да кажемо Немцима и Французима, Кинезима, Русима да не желимо да разговарамо - изјавио је он.

Српски лоби у полицији руши диктатора! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА