Најновије

ЦРНОГОРСКИ РЕЖИМ НЕ БИРА СРЕДСТВА ПРОТИВ СРБА: Срамна изјава историчара директан позив на сукобе!

Драгутин Паповић, истакнути "дворски" историчар и један од из православља изопштених посланика, у ауторском тексту „У СПЦ-у не влада географски детерминизам, већ српски национализам“ изразио је жељу да "темељно реформише" СПЦ.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб/Правда)

- Упркос пропагандним параванима којима СПЦ и њене партије у Црној Гори покушавају да сакрију суштину литија, јасно је да литије нису борба за чување светиња, него борба да се од Црне Горе направи клеросрпска република, започиње Паповић. 

За почетак, онако "грађански", сугерисао је како би Српска православна црква у Црној Гори требало да се зове. А, ово је само увод у лутања.

- Да има братских обзира, СПЦ би ставила и црногорско име у свој назив. Изгледа да таква коректност и обзирност није могућа, јер у СПЦ не влада географски детерминизам већ српски национализам. - рекао је Паповић у срамној изјави. 

У складу са устаљеним режимским наративом, борбу за спас светиња Паповић је покушао представити као борбу за српске националне циљеве, малициозно коментаришући изјаву митрополита Амфилохија за Глас српске да се у Црној Гори води борба и за српство, али и за црногорки идентитет јер, како каже митрополит, ово данас није црногорство, већ монтенегринство.

- То је замаскирана порука да се под монтенегринством подразумијева црногорска нација, а под црногорством они Црногорци који су дио српске нације - "логицира" Паповић.

Он проблематизује и изјаве наших црквених великодостијника да се боре за традиционалну Црну Гору будући да је, како истиче, митрополит Амфилохије назива "новониклом државицом".

Ђукановићев историчар очито губи из вида да митрополит, онда када говори о „новониклој државици“, сигурно не мисли на Црну Гору већ на Милову приватну државу - Монтенегро, на чијем бранику се, из разних разлога, налазе и многи бивши Срби.

Па, и сам Драгутин би то морао знати! 

Режимски памфлет не би био потпун без потенцирања „дубоког“ сукоба између Митрополије и предсједника Србије, Александра Вучића. Наравно да историчар Паповић није пропустио прилику да овим и сличним бесмислицама "украси" свој коментар.

- Закон о слободи вероисповијести није дирнуо у светиње, него у монополски положај СПЦ у Црној Гори. Зато ово нису грађански протести против закона, ни литија свих православних за светиње, већ клеросрпска кампања, истиче он.

У духу најбољих "грађанистичких" традиција, замерио је и српској опозицији али и "европрогресивним Демократама" због тога што, како тврди, "траже" благослов од митрополита везано за политичке одлуке, и истакао да баш због тога митрополија не треба да се љути "кад им се каже да се боре да Црна Гора буде православни Иран".

- Упркос пропагандним параванима којима СПЦ и њене партије у Црној Гори покушавају да сакрију суштину литија, јасно је да литије нису борба за чување светиња, него борба да се од Црне Горе направи клеросрпска република. Сви који сматрају да је ово усмјерено, не само против црногорске државности и против грађанског друштва, него прије свега против личног и породичног мира и просперитета, морају се супротставити овој политици. - оценио је Паповић.

Очито да он има и идеју како би требало реорганизовати СПЦ.

- Њој је неопходна темељна реформа. За почетак, сви који желе да живе у мирној, грађанској и европској Црној Гори, морају одбити наопаку политику СПЦ. - рекао је Паповић. 

Тешко ће доћи до мирног решења у Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА