Најновије

ЈЕДИНИ ЖИВ! Мило крунски сведок на суђењу Хашиму Тачију?

Бивши председник тзв. Косова Хашим Тачи сутра ће се појавити пред Специјалним судом, као и некадашни портпарол ОВК Јакуп Краснићи, а како је оценио директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије Зијад Бећировић, ускоро би пут Хага могао и актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић, и то, по Бећировићевим речима, као крунски сведок у процесу против некадашњих челника ОВК.

Хашим Тачи и Мило Ђукановић. (Фото: Јутјуб)

Сасвим сигурно, најзанимљивије и најкорисније ће бити сведочење председника Црне Горе Мила Ђукановића, који може сведочити као крунски сведок о личним везама са Хашимом Тачијем и другима, тако да би његово сведочење било уствари афирмација свих албанских активности, војних и политичких. Мило Ђукановић је незаобилазан актер, јер је учествовао о доношењу одлуке о слању војних и полицијских снага на Косово. Ђукановић је остао једини живи сведок, који може аутентично сведочити о дешавањима на Косову и региону - Бећировић.

О томе да ли је био изненађен када је објављено да је оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија потврђена, Бећировић наводи:

- Нисам изненађен њиховим одласком у Хаг. Оптужнице ће се проширити и на још неке албанске челнике, посебно из Северне Македоније, који су активно учествовали у рату на Косову. Процеси ће трајати годинама и оптуженици ће се углавном бранити са слободе због добровољне предаје, али имајући у виду притиске на сведоке тужилаштва и искуства са Међународног кривичног суда за почињене ратне злочине на подручју бивше Југославије, укупни процеси, ипак, могу попримити другачији ток. Суђења ће дуго трајати, посебно имајући у виду најаве оптужених, да ће доказивати своју наводну невиност. Сасвим сигурно Хашим Тачи и Кадри Весељи ће одговарати за ометање рада суда, а посебно ће бити отежавајућа околност уколико им се докаже да су (зло)употребили ветеранска удружења за ометања рада Суда - истиче Бећировић.

На питање да ли га је изненадио одлазак Тачија у Хаг, с обзиром да је одувек уживао подршку САД, Бећировић каже:

- Генерално питање подршке САД према нечему увек има и другу страну, што је добро. Мислим, да једино Израел има апсолутну подршку у спољној политици и наравно државе пријатељи и савезници као што је Велика Британија. Све друго је подложно анализи и ревидирању ставова. Што се тиче оптужнице, ради се о индивидуалној одговорности и не верујем да би САД стале иза било кога ко се сумњичи за ратни злочин и то од једног међународног суда. Слободан Милошевић вам је најбољи пример. Од човека важног за САД завршио је на оптуженичкој клупи у Хагу.

Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије сматра да расписивање нових избора одговара пре свега Аљбину Куртију.

- За сада нико не види потребу за изборима, јер се још увек морају 'промешати' карте на политичкој сцени (тзв.) Косова. Ово је велики изазов за (тзв.) Косово. Једноставно (тзв.) Косово нема кога да супротстави председнику Србије Александру Вучићу у дијалогу посредовањем ЕУ нити у било којој другој политичкој активности између званичног Београда и Приштине. Све што ради актуелна власт на (тзв.) Косову је у функцији добијања нових политичких поена за Покрет Самоопредељење и Албина Куртија, који могу на тријумфовати на евентуалним наредним изборима - закључио је Бећировић.

Зверства злочиначке ОВК почела да излазе на површину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА